DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Comfort als leidraad voor gezonde gebouwen

Comfort als leidraad voor gezonde gebouwen

Willen we in 2040 Parisproof zijn, dan zijn er nog veel stappen te zetten. DGMR timmert op dat vlak aan de weg met een roadmap voor verduurzaming, waarin gezondheid, comfort en veiligheid van gebruikers de boventoon voeren. In dit artikel bevragen wij experts van ingenieurs- en adviesbureau DGMR en bba binnenmilieu over de keuzes die schuilgaan achter deze roadmap.

Reinoud Schaatsbergen   |   Duurzaam Gebouwd Magazine  |  15 juli 2022

Routekaart voor verduurzaming van DGMR

Voorstellen als vervolgstappen

Om de transitie naar een duurzamere bouwsector haalbaar te maken, moet duurzaamheid niet als enige doel worden gezien. In de roadmap naar verduurzaming zet DGMR dan ook de mens centraal, ingestoken vanuit flexibiliteit, zodat altijd een oplossing op maat wordt gekozen die bijdraagt aan de gezondheid van de gebruiker. Zo zegt Gert-Jan Wesenbeek dat comfort altijd moet worden meegewogen in een project.

Volgens Gertjan Verbaan is het cruciaal om de gebruiker meerdere stappen voor te leggen, zodat inzichtelijk wordt hoever we als sector kunnen gaan. “Dat meest ambitieuze voorstel in de roadmap is ook echt de bovenste stap”, zegt hij. “Wij hopen op die manier te laten zien wat je nog extra kunt doen. Het is de kunst als adviseur om mensen daarin uit te dagen, want uiteindelijk neemt de opdrachtgever de beslissing.” Zo steekt DGMR de verschillende voorstellen in als vervolgstappen, zodat de opdrachtgever een minder ambitieus voorstel niet als eindstation ziet.

Is een holistische aanpak zoals die van de roadmap voldoende om de duurzaamheidsambities voor 2030 en 2040 te halen? Boerstra: “Ik heb niet de illusie dat ingenieursbureaus in hun eentje de wereld kunnen veranderen. Het is een totaalplaatje, waarin wij slechts een radar in het geheel zijn. Bovendien valt er nog een slag te maken.

 

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.