DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Circulair, flexibel en met waardering voor de mens

Circulair, flexibel en met waardering voor de mens

Hoe kunnen we voorzien in de woonbehoeften van een verouderende bevolking? Die vraag wil het team achter woonzorggebouw Eyckstaete beantwoorden. Samen met zorgorganisatie Amstelring werken architectenbureau SeARCH, specialist duurzaamheid DGMR en Apollo Zorgvastgoedfonds aan een circulair houten gebouw dat flexibel moet gaan inspelen op de woon- en zorgbehoefte van ouderen.

Reinoud Schaatsbergen |  Stedebouw & Architectuur  |  maart 2021

Overeenkomst voor eerste houten woongebouw voor senioren op IJburg | DGMR Artist impression: SeARCH

Houten draagconstructie

Antwan van Haaren: “Het plan sterk ingestoken op realistische verwachtingen. Geen luchtkastelen. Wij willen dit project maken zoals we het hebben ingediend, dus hebben we de prestaties op BENG 1, 2 en 3 en op MPG heel reëel ingestoken. Het totaalplaatje won.”
Voor Van Haaren was bouwen in hout praktisch een gegeven voor Eyckstaete. “Met Hotel Jakarta, een eerder project van DGMR en SeARCH, bewezen we al dat hout niets nieuws voor ons is”, zegt hij.

Door die ervaring kon het team al vroeg in het ontwerp een duidelijk plan maken voor de plattegrond van het gebouw. Dat resulteerde in een ‘tafel van staal en beton’ met een houten draagconstructie waarop units van volledig cross laminated timber (CLT ) ‘als legoblokjes worden gestapeld’. “Dat zijn de woonzorgunits die op een slimme manier van twee naar één te monteren zijn, of andersom.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Antwan van Haaren

Senior adviseur Bouwfysica en gezondheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.