DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Gemeentehuis Woerden

Gemeentehuis Woerden

Het gemeentehuis Woerden en het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard zijn radicaal vernieuwd, omdat de bouwkundige en bouwfysische staat niet meer van deze tijd was.

Receptie van het nieuwe gemeentehuis Woerden Foto: Lucas van der Wee

De uitdaging

Het voormalige gemeentehuis van Woerden was donker en gesloten. Hoe transformeer je zo’n gedateerd gebouw in een energiezuinig en open gebouw waarin het plezierig werken is? Die opgave legde de gemeente neer bij het ontwerpteam van cepezed, Aronsohn, Nelissen, abcnova en DGMR. Op basis van kwaliteit en een duidelijke visie won DGMR de aanbesteding. We waren verantwoordelijk voor de implementatie van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid in het nieuw ontwerp. Waarom koos de gemeente Woerden voor ons?

 

Entree van gemeentehuis Woerden
Foto: Lucas van der Wee

De oplossing

Niet het gebouw, maar de gebruiker was uitgangspunt in het ontwerp. Cepezed legde de basis met ruimte voor vides en veel glas, die daglicht in het gebouw brengen. Grote glazen puien vragen om oplossingen die warmte uit het gebouw houden. In overleg met Nelissen realiseerden we dit onder ander met lichtwering en warmte-koudeopslag (wko) in de bodem, waarop warmtepompen en klimaatplafonds zijn aangesloten.

Verdiepingshoge puien van glas geven een extra uitdaging bij het onzichtbaar houden van brandscheidingen. Onze brandveiligheidsadviseurs losten dit op door geen horizontale, maar verticale brandcompartimenten te creëren, waardoor kostbare en hinderlijk zichtbare borstweringen in de gevels voorkomen konden worden. Daarnaast ontwikkelden we het vluchtconcept, zodat ambtenaren en bezoekers veilig het gemeentehuis kunnen verlaten. Omdat de bestaande trappenhuizen voldoende maat en capaciteit hadden, geven zij ook de komende decennia het gebouw veilige vluchtroutes.

Het Woerdense gemeentehuis is all-electric en maakt gebruik van warmte-koudeopslag en warmtepompen. Gasketels konden daardoor achterwege blijven. Door de combinatie met PV-panelen op het dak en een hoogisolerende en gedetailleerde gevel is het gebouw enorm energiezuinig. Dankzij de duurzame transformatie maakte het gebouw een sprong van energielabel G+ naar A+++. Omdat het aantal vierkante meters van 12.000 naar 8.000 is teruggebracht, wordt nog eens extra bezuinigd op energie.

De meerwaarde

Doordat de gemeente voor Het Nieuwe Werken koos, kon het nieuwe gemeentehuis met minder vierkante meters toe. De opdrachtgever kreeg een volledig gerenoveerd duurzaam en energiezuinig gebouw waarvan de huisvestingslasten gelijk zijn gebleven. Gemeenteambtenaren werken nu in een open, licht, gezond en brandveilig gebouw met een comfortabel binnenklimaat, zowel voor lucht, temperatuur als akoestiek.

 

Raadszaal van gemeentehuis Woerden
Foto: Lucas van der Wee

Onze adviseurs

Frank Jakobs - DGMR

Frank Jakobs

Adviseur duurzaamheid en gezondheid
Merlijn Huijbers - DGMR

Merlijn Huijbers

Adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.