DGMR/Actueel en kennis/Projecten/De Walvis Amsterdam

De Walvis Amsterdam

Het gebouw ligt in het centrum van Amsterdam, nabij het Centraal Station. De ontstaansgeschiedenis van het pand uit 1964 maakt een belangrijk onderdeel uit van de bouwhistorie op Bickerseiland. De geplande renovatie is naar verwachting eind 2019 afgerond.

De Walvis Amsterdam buiten Artist impression: De Walvis

De uitdaging

Bij de werf van Bickerseiland in het centrum van Amsterdam verrees in de jaren 60 een kantoorgebouw. Dit betonnen kolos wordt nu vernieuwd tot een modern kantoor. Ontwikkelaar Maarsen Groep wil er een licht, luchtig en duurzaam gebouw van maken. KAAN architecten zorgde voor het ontwerp dat de kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw respecteert. Aan DGMR de opdracht om De Walvis te upgraden naar een flexibel en comfortabel gebouw.

De oplossing

Om het kantoorgebouw een moderne uitstraling te geven, krijgt het een volledig nieuwe gevel. Het gebruik van veel glas geeft De Walvis een open aanblik. Tegelijkertijd vraagt dit om bouwfysische oplossingen die ervoor zorgen dat geen koudeval ontstaat en de kantoorruimten ’s zomers niet te warm worden vanwege de zon. DGMR voerde ook een bezonningsonderzoek uit.

Een flexibel gebouw vraagt z’n eigen oplossingen voor brandveiligheid, zodat ook bij aanpassingen in de indeling de veiligheid behouden blijft. Om De Walvis aan de laatste brandveiligheidseisen te laten voldoen, worden bijvoorbeeld de brandmeldinstallaties en brandscheidingen vernieuwd.

De ontwikkelaar heeft de ambitie om het gebouw zodanig te verduurzamen dat het een certificaat BREEAM Excellent krijgt. Als adviseur duurzaamheid stimuleert DGMR deze ambitie dat zich vertaalt in een gasloos kantoor, PV-panelen op het dak en bijvoorbeeld een WKO-installatie.

De meerwaarde

Samen met de ontwikkelaar en architect geven we vorm aan een aantrekkelijk gebouw dat energiezuinig en gasloos is. Voor de verhuurder een mooie uitgangspositie om De Walvis aan de man te brengen. Nieuwe gebruikers kunnen eind 2019 in een comfortabel gebouw trekken dat veel daglicht binnenlaat, ruimtelijk en veilig is.

 

De Walvis Amsterdam, binnen
Artist impression: De Walvis

Onze adviseurs

Ronald Oldengarm, DGMR

Ronald Oldengarm

Adviseur brandveiligheid
Erik Meijerink - DGMR

Erik Meijerink

Adviseur duurzaamheid en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.