DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Voorlopig Ontwerp MKC Houtwijk in Den Haag afgerond

Voorlopig Ontwerp MKC Houtwijk in Den Haag afgerond

Samen met Traject, Pieters Bouwtechniek Delft en DGMR ontwerpt BDP het nieuwe Montessori Kindcentrum Houtwijk in Den Haag. In opdracht van de Gemeente Den Haag, Stichting Montessori Onderwijs Zuid-Holland en gro-up geven wij samen vorm aan het nieuwe kindcentrum, dat een Montessorischool, een kinderdagverblijf met peuteropvang, een BSO en een gymzaal in één gebouw combineert.

Voorlopig ontwerp van MKC Houtwijk, DGMR

Duurzame onderwijshuisvesting

Als team hebben we een sterke visie op duurzame onderwijshuisvesting ontwikkeld. Bij MKC Houtwijk zetten wij dit in om een duurzame, locatiespecifieke en circulaire school te maken die een centrale plek in de buurt inneemt.

MKC Houtwijk wordt een gebouw dat appelleert aan de zintuigen. Dit is een centraal thema in de architectuur, zowel binnen als buiten. De begane grond is uitgevoerd in metselwerk, maar de entree heeft een zachte textuur die uitnodigt om aan te raken. Op de verdieping zorgt schaduwwerking en ritmiek voor een prikkelende aanblik met steeds veranderende structuren voor het zicht op grotere afstand. In het interieur ontwerpen we veel doorzichten en een sequentie van werkplekken, zodat kinderen zelf hun plekje kunnen vinden, elkaar dingen zien ondernemen en van elkaar kunnen leren. Lichte, warme en natuurlijke materialen zorgen voor eenheid en samenhang. Een uitgesproken centraal hart vormt een ontmoetingsplek voor de school.

Modulaire flexibele structuur

In onze visie versterken de verschillende gebruikers elkaar; een slim ontwerp maakt efficiënt gebruik van gedeelde ruimte. In een modulaire flexibele structuur hebben de school, het kinderdagverblijf, de peuteropvang en de BSO elk hun eigen plek met een eigen geborgen sfeer, maar worden ze met elkaar verbonden door een groot avontuurlijk gemeenschappelijk onderwijslandschap. Zo biedt MKC Houtwijk voor elk kind iets om te ontdekken en geven de gebruikers samen kleur aan hun nieuwe gebouw.

Het voorlopig ontwerp is afgerond. We kijken er naar uit om het gebouw in de volgende fase samen verder vorm te geven.

Onze adviseurs

Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Ronald Kappert

Adviseur brandveiligheid

Hessel Ridder

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.