DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Van nieuw datacenterbeleid naar maatwerk

Van nieuw datacenterbeleid naar maatwerk

Gemeenten als Haarlemmermeer en Amsterdam komen tot beleid voor bestaande en nieuwe datacenters en regionale afspraken over de toekomstige groei in de MRA-regio. Onlangs stemde het college van Haarlemmermeer in met het voorlopige nieuwe datacenterbeleid. Daarmee komt er ook zicht op het einde van de tijdelijke bouwstop als gevolg van het voorbereidingsbesluit van 11 juli 2019. Ook in andere regio’s zijn er ontwikkelingen. Voor DGMR aanleiding om de consequenties te vertalen naar maatwerk voor datacenterprojecten.

maatwerk voor bestaande en nieuwe datacenters, DGMR Interconnect | Fotograaf: Kas van Vliet

Vergunningen en bestemmingsplannen

Rond de komst van datacenters zien gemeenten verschillende uitdagingen. Denk aan de capaciteitskrapte op het elektriciteitsnetwerk en de snelheid waarmee datacenters zich ontwikkelen op bedrijventerreinen. Gemeenten willen kunnen sturen op locaties waarop nieuwe datacenters zich kunnen vestigen. Zo wil Haarlemmermeer de groei van het aantal datacenters faciliteren, maar dan wel geclusterd op geselecteerde bedrijventerreinen.

Andere gemeenten houden ook hun beleid tegen het licht. Voor DGMR is dit aanleiding om samen met opdrachtgevers, het bevoegd gezag en omgevingsdiensten de besluiten en doelstellingen te vertalen naar maatwerkoplossingen voor bestaande en nieuwe datacenters in Nederland. Vanuit DGMR zijn we sinds 2012 betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van datacenters. Bepalend is in een vroeg stadium het proces rondom bestemmingsplantoestemmingen, vergunningen en de milieu- en veiligheidseisen op orde te hebben.

Volgens het laatste marktonderzoek van DDA zijn er zo’n 190 datacenters in Nederland die samen goed zijn voor ruim 1600 MegaWatt. Meer dan 650 MW daarvan is gerealiseerd met de begeleiding van DGMR door de ambities van opdrachtgevers te verbinden met de Nederlandse wet- en regelgeving. Hoe beter het beleid voor datacenters vorm krijgt, hoe groter de stabiele digitale infrastructuur van Nederland en daarmee haar positie in het internationale speelveld.

Onze adviseurs

Doede Wessels

Adviseur milieu en ruimte

Michel van Kesteren

Adviseur milieu en ruimte

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.