DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Team Nachteiland wint tender voor bouw houten woontoren

Team Nachteiland wint tender voor bouw houten woontoren

LOCUS Real Estate Development en Miss Clark hebben met Team Nachteiland de tender gewonnen voor de bouw van een markante woontoren in de nieuwe Sluisbuurt in Amsterdam. In de 70 meter hoge woontoren zullen 150 woningen worden gerealiseerd. Nachteiland heeft onder meer hoge ambities op het gebied van energie, natuurinclusiviteit, biobased materialen, hergebruik en losmaakbaarheid. DGMR adviseert in Team Nachteiland over de losmaakbaarheid (BCI), MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) en het gebruik van biobased materialen.

Nachteiland | DGMR | houtbouw | circulair bouwen Beeld: Proloog

Een comfortabele woonplek

In de plint op de begane grond komen winkels en voorzieningen. Ook wordt het gebouw uitgerust met een buurtkas en een buurttuin met een theatertrap, waar buurtgenoten en bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het gebouw wordt energieleverend en zal voor een groot deel uit hout bestaan. Dit hout komt ook zichtbaar terug in de woningen en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat voor de toekomstige bewoners.

Circulair en met biobased materialen

Bijzonder aan het project is de hoge BCI (Building Circularity Index); de gemiddelde circulaire potentie van het gebouw op basis van alle toegepaste producten en elementen. De uiteindelijke score is hoger uitgekomen dan 60%. De milieukosten (milieuprestatie) van een product hangen in deze BCI-score samen met de losmaakbaarheidsindex van dat product. Daarnaast is de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) in dit project lager dan 0,45. Ook met ruim 60% biobased en meer dan 10% hergebruikte materialen gooit Nachteiland hoge ogen.

Wij zijn trots dat we aan dit mooie gebouw mogen bijdragen en danken onze partners in dit team: LOCUS Real Estate Development, Miss Clark, Delva, Hely, Nest, De mannen van Schuim, Frontwise Facades, Peutz, Buro Happold, Space Encounters, MVRDV en Dura Vermeer.

Nachteiland | DGMR | advies circulair bouwen | houtbouw | duurzaam bouwen

Beeld: Proloog

Onze adviseurs

Hendrik-Jan Doevendans

Adviseur brandveiligheid

Stefan Bron

Specialist Bouwfysica

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Jesse Plas

Specialist Duurzaamheid en Gezondheid

Houtbouw

Jacques Tillmanns - Foto Focus

We zien steeds meer toepassingen van hout in de bouw. Welke impact heeft deze ontwikkeling? Vooral het voldoen aan brandveiligheid– en geluidstechnische eisen is een mooie uitdaging bij houtbouw. Wij doen steeds meer ervaring op in het bouwen met hout en zetten deze graag in in uw project. Foto rechts: Jacques Tillmanns - Foto Focus

Jacques Tillmanns - Foto Focus

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.