DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Sportcomplex Amerena open

Sportcomplex Amerena open

Sport- en ontmoetingsplek Amerena in Amersfoort opende officieel haar deuren. Dankzij DGMR is het complex brandveilig en comfortabel.

Sport- en ontmoetingsplek Amerena in Amersfoort opende officieel haar deuren. Dankzij DGMR is het complex brandveilig en comfortabel

In het Amersfoortse Hogekwartier komt nu alles samen om mensen in beweging te brengen. Het nieuwe Amerena herbergt maar liefst drie zwembaden, waaronder een olympisch bad en een hoge duiktoren. Verder is er een sporthal en bijvoorbeeld een fysiopraktijk. Onder het nieuwe sportcomplex is een grote parkeergarage. Als adviseur bouwfysica en brandveiligheid was DGMR bij dit unieke project betrokken.

Comfort

Wat opvalt is de hoeveelheid glas die veel daglicht in het zwembad brengt. Onze adviseurs dachten mee over het comfort van de lichte ruimten, met name de akoestiek. Omdat de ruimten veel publiek moeten kunnen herbergen, was de akoestiek een punt van aandacht. Deze voldoet nu aan de eisen die NOC-NSF hieraan stelt. Zonder de hulp van onze brandveiligheidadviseurs was zoveel glas onbetaalbaar geworden.

Brandveilig

Door goed te kijken naar het type ruimte en de mogelijke risico’s was brandwerend glas bij zwembaden niet nodig. Ook zijn gelijkwaardige oplossingen gevonden die brandscheidingen met bijvoorbeeld branddeuren overbodig maken. Omdat in de sporthal meer brandbare materialen aanwezig zijn, is deze ruimte wel als eigen brandcompartiment gecreëerd. De gesprinklerde parkeergarage maakt gebruik van hetzelfde waterreservoir dat ook gebruikt wordt om snel opnieuw de zwembaden te vullen.

De gemeente Amersfoort wilde dat Amerena geschikt was om in elke ruimte tegelijkertijd een evenement te kunnen houden. Om deze flexibiliteit te kunnen realiseren, voerde DGMR ontruimingsberekeningen uit, zodat al het publiek snel en veilig via nooduitgangen en trappen het gebouw kan verlaten.

Onze adviseurs

Joris Kahlert

Senior Adviseur Brandveiligheid

Ronald Oldengarm

Adviseur brandveiligheid

Peter Bijvoet

Adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!