DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Sportcentrum de Gelenberg Druten officieel geopend

Sportcentrum de Gelenberg Druten officieel geopend

Op 1 februari opende sportcentrum de Gelenberg in Druten officieel haar deuren. Het duurzame en gasloze sportcentrum is ontworpen door NOAHH | Network Oriented Architecture en bevat een zwembad en vele sportfaciliteiten. DGMR adviseerde op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek.

Bijzonder is dat wij aannemer van der Horst vanaf de tenderfase tot en met de oplevering begeleidden. Bij een groot en multifunctioneel complex, komen onze vakgebieden vaak samen. Dit maakt het adviseren een interessante uitdaging.

Gelenberg Druten | advies akoestiek DGMR Foto: Van der Horst aannemers

Veilig vluchten

Het gedeelte met sportzalen bestaat uit een groot compartiment dat op te delen is in drie delen. Omdat de sportclubs evenementen willen organiseren met veel mensen, is veilig vluchten een belangrijk thema. Door de verschillende scenario’s te beschouwen (dus alle delen open, of verdeeld in 2 of 3 delen) berekenden wij wat er nodig is aan vluchtroutes en capaciteit. Ook het zwembadgedeelte en de horeca zijn in verschillende samenstellingen te gebruiken, waardoor ook daar voor alle scenario’s een veilige ontvluchting ontworpen is. De route via de toegangspoortjes van het zwembad fungeren ook als vluchtroute vanuit het kleedkamergebied. Door een groene ontgrendelingsknop met alarmfunctie is de zogenaamde speedgate in deze richting te openen bij een calamiteit.

Akoestiek en geluidsisolatie

We maakten simulaties van de sportzaal en het zwembad om de akoestiek en de geluidsisolatie in de ruimtes te beoordelen. In de zalen moeten verschillende sporten naast elkaar gespeeld kunnen worden. Door middel van een geperforeerde dak- en wandafwerking voldoen de zalen op een efficiënte manier aan de eisen. Ook onderzochten wij het akoestisch comfort in de zwemzalen en adviseerden we geluidsabsorberende voorzieningen die op hoogte geplaatst zijn in verband met hygiëne en vochtgevoeligheid.

   

Zonder overlast sporten en wonen

Het sportcentrum heeft een warmtepomp op het dak die geluid produceert. Bij een evenement ontstaat vaak extra geluid door bijvoorbeeld discozwemmen met ‘harde’ muziek. De combinatie van het geluid van de installatie op het dak en het extra geluid tijdens een evenement mag geen overlast veroorzaken voor de omliggende woningen. Al in de ontwerpfase toonden wij aan dat het gemaakte ontwerp aan de geldende normen voldoet. Zo kunnen de inwoners van Druten rustig van hun nieuwe duurzame sportcentrum genieten.

 

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Machiel Huisman

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Joris Kahlert

Senior Adviseur Brandveiligheid

Bouwfysica

Bouwfysica in gebouwen. Bouwkundig advies van DGMR

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaal- en werkelijk energiegebruik zijn aandachtspunten voor nieuwbouw en renovatie.

Bouwfysica in gebouwen. Bouwkundig advies van DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.