DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Op weg naar geluid- en trillingsvrij spoorvervoer

Op weg naar geluid- en trillingsvrij spoorvervoer

Geluid en trillingen langs het spoor is een actueel thema. Het spoorvervoer groeit en bebouwing komt steeds dichter langs en over het spoor. Met een symposium op 9 oktober aanstaande brengt Railforum partijen bij elkaar om samen na te denken over betere maatregelen. DGMR is een van de initiatiefnemers en trapt het symposium af.

Op weg naar geluid- en trillingsvrij spoorvervoer

Van elkaar leren

Onnodig geluid en trillingen voorkomen en de overlast op de omgeving zoveel mogelijk beperken, is de opgave van partijen die zich met het spoor bezighouden. Vooraf betere maatregelen nemen, is beter dan achteraf herstellen met adhoc maatregelen die vaak veel duurder zijn. Het symposium Samen op weg naar geluid- en trillingsvrij spoor faciliteert de kennisdeling. Experts van ProRail, RIVM, TU Delft en DGMR wisselen hun kennis en ervaringen uit.

Collega en DGMR-directeur Hans van Leeuwen opent het programma met zijn prestentatie Theorie, praktijk en ambities. Tijdens zijn lezing zet hij de kaders neer om bewust met geluid en trillingen om te gaan. Kunnen we de ambities hoger leggen? Welke krachten spelen er bij infrastructuur en voertuigen? OV-bedrijf versus omgeving, hoe doen we dat? Kunnen we het ontwerp verbeteren en optimaliseren?
In onze whitepaper Trillingsbewust bouwen langs het spoor schreef hij eerder iets over de aandacht voor bodemopbouw, type treinen en bijvoorbeeld rijsnelheden.

Geluid- en trillingsvrij spoorvervoer

Het symposium Samen op weg naar geluid- en trillingsvrij spoorvervoer vindt plaats op woensdag 9 oktober 2019. Van 13.30 tot 17.30 uur komen de deelnemers bij elkaar in Meeting Plaza op Hoog Catharijne Utrecht. Wilt u deelnemen? Via de website van Railforum kunt u zich aanmelden.

Onze adviseurs

Reinoud Fennema

Adviseur Trillingen en geluid

Hinder door trillingen

Hinder door trillingen

Verkeer, bouwmaterieel of evenementen kunnen voelbare trillingen of hoorbaar laagfrequent contactgeluid veroorzaken. Vervelend voor bewoners, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven die met gevoelige onderzoeksapparatuur werken. Industriële machines en andere apparaten kunnen binnen gebouwen voor overlast zorgen. DGMR bepaalt de overlast en pakt de bron aan.

Hinder door trillingen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.