DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Een nieuwe entree voor Van Gogh

Een nieuwe entree voor Van Gogh

Sinds vorige week beschikt het Van Gogh Museum in Amsterdam over een nieuwe ingang. DGMR simuleerde de doorstroming van bezoekers en bedacht een passend brandveiligheidsconcept.

Entree Van Gogh Museum

Sinds vorige week beschikt het Van Gogh Museum in Amsterdam over een nieuwe ingang. De nieuwe entree bestaat uit een volledig glazen gebouw op de plaats van de voormalige Japanse vijver, een onderdeel van het ellipsvormig paviljoen op het Museumplein. DGMR simuleerde de doorstroming van bezoekers en bedacht een passend brandveiligheidsconcept.

Brandveiligheidsconcept
DGMR was al vroegtijdig betrokken bij de verbouwingsplannen en beoordeelde de verschillende schetsontwerpen van Kurokawa op brandveiligheid. Voor het uiteindelijke ontwerp bedacht DGMR een brandveiligheidsconcept dat past binnen het totale museum en werkte dit voor de omgevingsvergunning nader uit. Door de ligging onder het maaiveld was vooral het aspect veilig vluchten een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de bouwvoorbereiding en uitvoering ondersteunde DGMR bij de praktische vertaling naar concrete brandveiligheidsvoorzieningen.

Simulatiemodel bezoekersstromen
Voor het Van Gogh Museum was het vooral belangrijk om de ontvangst van bezoekers te verbeteren ten opzichte van de oude entree aan de Paulus Potterstraat. Het museum nam hiervoor adviesbureau Theateradvies in de arm. DGMR ondersteunde de adviezen van Theateradvies door de logistieke stromen te visualiseren in een simulatiemodel. Op grond van deze simulaties werden positie, vorm en afmetingen van trappen, balies en de verschillende andere inrichtingselementen fijngeslepen. En met resultaat! Bij de opening voor publiek passeerden 5.500 bezoekers probleemloos de nieuwe entree tot het Van Gogh Museum. 

Via een roltrap en een grote glazen trap dalen bezoekers van het museum af tot vijfeneenhalve meter onder pleinniveau. Daar bevinden zich onder andere een garderobe, een uitgebreide museumwinkel en een multifunctioneel bruikbare vloer. Vanuit de nieuwe entree begeven bezoekers zich naar de Kurokawavleugel en via roltrappen naar de Rietveldvleugel. Hans van Heeswijk Architecten werkte het schetsontwerp van het Japanse architectenbureau van Kurokawa uit tot een elegant glazen entreegebouw.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin van den Brink, Senior adviseur Brandveiligheid & bouwtechnologie.

Van Gogh Museum

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!