DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Naturalis klaar om Trix te verwelkomen

Naturalis klaar om Trix te verwelkomen

Na een grootschalige uitbreiding en modernisering werd Naturalis Biodiversity Center in Leiden eind mei door J.P. van Eesteren opgeleverd aan de opdrachtgever. DGMR bewaakte tot en met de oplevering namens Naturalis de kwaliteit van de oplossingen uit de ontwerpfase. Het nieuwe museum- en laboratoriumgebouw vormt nu één geheel met de kantoren, collectiedepots en een deel van de laboratoria.

Naturalis klaar en opgeleverd Foto: Naturalis

Duurzame materialen

Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten omvat onder meer een grote publieke hal, nieuwe tentoonstellingsruimten, collectiedepots en een compleet nieuw laboratorium. Centraal in het ontwerp van de nieuwbouw is de 40 meter hoge glaskroongevel. Deze gevel — net als het interieur van het museum opgetrokken uit duurzame materialen — is dé blikvanger van het instituut. De glaskroongevel is samengesteld uit geprefabriceerde betonnen elementen die aan de binnenzijde afgewerkt zijn met eikenhout. Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Zo is de buitenzijde van het hoofdgebouw gedeeltelijk afgewerkt in rood natuursteen.

 

Atrium van Naturalis
Foto: Bert Rietdijk voor J.P. van Eesteren

 

Vanaf het eerste ontwerp was DGMR verantwoordelijk voor de adviezen die gaan over bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid. Voor het nieuwe, grote atrium simuleerde DGMR de akoestiek en verrichtte CFD-studies voor een optimaal comfort met een juist binnenklimaat. Ook voor de tentoonstellingszalen adviseerden we over bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Trix, de Tyrannosaurus rex krijgt een vaste ereplaats in een van de tentoonstellingszalen. Voor het bestaande deel brachten we de kwaliteit in beeld met infrarood-opnamen en bepaalden we met een bezonningsstudie de juiste positie van de zonnepanelen die op de daken komen.

Het natuurhistorisch museum hoefde slechts een jaar dicht en opent eind augustus alweer haar deuren.

Onze adviseurs

Ronald Oldengarm

Adviseur brandveiligheid

Erik Meijerink

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid
Antwan van Haaren is WELL Sound Advisor

Antwan van Haaren

Senior Adviseur Bouwfysica, WELL Sound Advisory & WELL AP

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.