DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Lumière complex Rotterdam

Lumière complex Rotterdam

Op de plek van de voormalige bioscoop Lumière in het centrum van Rotterdam verrijst een nieuw complex met onder andere een tweehonderd meter hoge toren. Het plan, dat eveneens Lumière is gedoopt, voorziet in vierhonderd huurwoningen, retail, kantoren, een hotel, horeca en andere functies. DGMR adviseert in dit project over installaties, geluid (hinder) en akoestiek, brandveiligheid, geveltechniek, bouwfysica en we ondersteunen bij de vergunningaanvraag.

 

Vanaf de start betrokken

Manhave en VORM ontwikkelen het plan in samenwerking met de gemeente Rotterdam. KAAN Architecten maakte het ontwerp. Vanaf het begin van de ontwikkeling zijn wij betrokken om integraal advies te geven. Omdat het een heel hoog gebouw is, zijn meerdere aspecten van belang. Het ontwerp heeft veel glas, dus er schijnt veel zon in en op het gebouw. Ook moeten we rekening houden met het daglicht binnen (in verband met de balkons), en kan het grote gebouw daglicht ontnemen aan de omliggende bebouwing. Daarnaast is geluidsbelasting vanuit de omgeving een belangrijk issue, en kan er windhinder ontstaan in de omgeving en op de terrassen van het gebouw zelf.

Speciale eisen door hoogbouw

De hoogbouw stelt ook specifieke eisen aan brandveiligheid. Zo is vluchten vanaf hoge verdiepingen moeilijker dan vanaf bijvoorbeeld de begane grond. Ook zijn er andere installaties nodig die de veiligheid van brandweer(mensen) waarborgt in geval van brand. Naast de installaties voor brandveiligheid, adviseren wij ook -samen met de landschapsarchitect- over de installaties voor waterretentie. Omdat er bestaande horeca in de omgeving gesitueerd is, voeren we geluidsonderzoeken uit zodat er passende geluidswerende maatregelen komen.

De indiening van de omgevingsvergunningaanvraag is gepland in september 2022.

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Matthijs van Jaarsveld

Adviseur Bouwfysica en Installaties

Saskia Rutten

Specialist Bouwfysica

Ron de Jonge

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Marie de Klijn

Specialist Bouwfysica en Duurzaamheid
Kevin Lenting - DGMR

Kevin Lenting

Adviseur Bouw- en geveltechniek en Beveiliging

Rick Jeths

Adviseur Brandveiligheid

Ronald Oldengarm

Adviseur brandveiligheid

Bouwfysica

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaal- en werkelijk energiegebruik zijn aandachtspunten voor nieuwbouw en renovatie.

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.