DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Landelijke geluidkaart spoor

Landelijke geluidkaart spoor

ProRail heeft DGMR opdracht gegeven om de landelijke geluidkaart van het spoor te maken. Zo worden de grootste knelpunten en het effect van eerdere maatregelen inzichtelijk.

Geluidkaart landelijk spoor | DGMR

ProRail heeft DGMR opdracht gegeven om de landelijke geluidkaart van het spoor te maken. Zo worden de grootste knelpunten en het effect van eerdere maatregelen inzichtelijk. 

DGMR gaat niet alleen de landelijk dekkende geluidkaarten voor het spoor opstellen. We leggen de data op zo'n manier vast dat ProRail deze ook gemakkelijk en eenduidig aan gemeenten kan verstrekken. Voor het eerst gebruikt DGMR de bekende tool Geomilieu om de geluidkaarten op te stellen, zodat ook gemeentelijke gebruikers van Geomilieu direct de gegevens kunnen inlezen. Ook zonder Geomilieu zijn de gegevens te bekijken en is de geluidkaart via internet beschikbaar.

Elke vijf jaar geluidkaart

Volgens de Europese richtlijn Omgevingslawaai zijn ProRail, Rijkswaterstaat, provincies en grotere gemeenten, of agglomeraties van gemeenten, verplicht elke vijf jaar een geluidkaart op te stellen. ProRail heeft niet alleen de taak deze kaart zelf op te stellen, maar de spoorgegevens ook beschikbaar te maken, zodat gemeenten ook geluidkaarten kunnen opstellen.

DGMR gaat nog dit jaar aan de slag met het verzamelen van de gegevens. Naar verwachting is het project in de loop van 2017 afgerond.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arnaud Kok of Mark Bakermans, adviseurs Industrie, verkeer en milieu.

Onze adviseurs

Mark Bakermans

Senior adviseur Industrie, Verkeer en Milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!