Steeds vaker gaan we met onze opdrachtgevers in gesprek over klimaatadaptatie, klimaatadaptief gebieden ontwikkelen en klimaatadaptief bouwen.
Waarom klimaatadaptief bouwen?
Door de veranderingen in ons klimaat is het essentieel om bij bouw- en gebiedsontwikkelingen rekening te houden met de impact op het klimaat. De Omgevingswet benadrukt het belang van het tegengaan van verdere klimaatverandering. Steeds meer gemeenten stellen eisen voor klimaatadaptatie, zoals voor waterberging en hemelwaterafvoer. Ook opdrachtgevers met BREEAM ambities kunnen rekening houden met klimaatadaptatie.
Risico’s in kaart en advies maatregelen
Om de risico’s voor deze thema’s in kaart te brengen gebruiken wij een tool die ons snel een eerste inzicht geeft in de klimaatrisico’s op de betreffende locatie. Deze tool is onlangs geüpdatet. Zo werken we met de meest actuele gegevens. Een goede strategie voor klimaatadaptatie is altijd maatwerk, omdat elk gebouw of gebied anders is. Met de uitkomsten van de risicoanalyse gaan we in dialoog om samen te zoeken naar oplossingen en kansen voor een toekomstbestendige aanpak.
Een van de meest recente projecten is EDGE Coolsingel in Rotterdam. Voor dit project voerden we voor klimaatadaptatie een onderzoek uit om te kunnen voldoen aan WST 05 Klimaatadaptatie van BREEAM. BREEAM is een methode om duurzaamheid van projecten te beoordelen. Tijdens dit onderzoek brachten we de klimatologische bedreigingen in beeld met de tool. Vervolgens zijn de risico’s ingeschat, beoordeeld en besproken met de stakeholders. Hieruit volgt de risicobeheersing. Het onderzoek is door de assessor (beoordelaar) goedgekeurd.
Naast onderzoeken klimaatadaptatie BREEAM adviseren we u ook graag over het onderdeel Klimaatdoel(en) van de EU Taxonomie. Voor meer informatie neem gerust contact op met onze adviseurs.