DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Renovatieconcepten: kant-en-klaarpakket voor verduurzaming handig?

Renovatieconcepten: kant-en-klaarpakket voor verduurzaming handig?

We komen steeds meer renovatieconcepten op de woningmarkt tegen die een kant-en-klaarpakket bieden. Handig of niet?

Energielabel

We komen steeds meer renovatieconcepten op de woningmarkt tegen die een kant-en-klaarpakket bieden. Handig of niet?

Booming
Steeds meer renovatieconcepten op de woningmarkt bieden een kant-en-klaarpakket: BESTE, 2nd Skin, Growing Green. De markt speelt met deze concepten in op de behoefte om een woning snel te renoveren, met weinig overlast voor de bewoners. Op meerdere manieren is verduurzaming mogelijk, maar wat zijn nu de verschillen? En kan het?

Snel en efficient
Meestal kan de woning al binnen één week worden gerenoveerd, waarbij het energielabel zelfs van G naar A kan gaan. Het doel van alle renovatieconcepten is het verlagen van de energierekening en verhogen van het comfort van de bestaande woningvoorraad. De renovaties zijn belangrijk, want gebouwen verbruiken een groot deel van de totale energievraag in Nederland.

Strategie
Binnen de renovatieconcepten onderscheiden we twee strategieën: passief en actief.

Passief renoveren richt zich op de thermische isolatie en luchtdichting van de woning, waardoor er een lager energieverbruik ontstaat. Bouwkundige technieken in passieve renovatieconcepten zijn: isolatie voor vloer, gevel en dak, isolerende beglazing, kozijnen en buitendeuren.

Actief renoveren richt zich niet zozeer op het isoleren en potdicht maken van de woning. Er worden installatiecomponenten gebruikt om te voldoen aan de ambitie energieneutraal: zonneboilers, warmtepompen, PV-panelen, gestuurde mechanische ventilatie, domotica en gebruiksvriendelijke bediening en monitoring. De focus ligt op het toepassen van installatietechniek, duurzame energie, bijvoorbeeld uit de lucht, en efficiënt energiegebruik.
Hybride concepten zijn tenslotte een combinatie van actieve en passieve systemen. Ze lijken grotendeels op de Passiefhuis-concepten, zoals we die in België kennen. Alleen liggen de warmteweerstanden lager en wordt er vaak gebruik gemaakt van duurzame energieopwekking.

Keuze
Bij het afwegen van een renovatieconcept is het belangrijk met de bewoners en corporaties te overleggen wat zij belangrijk vinden. Wees ervan bewust dat bij passief renoveren de schil een aanzienlijke dikte krijgt en dat actief renoveren complexere installaties als gevolg heeft. De bewoner moet wel begrijpen hoe deze installaties gebruikt moeten worden. Wanneer bewoners bijvoorbeeld een raam willen kunnen openen, moet hiermee rekening worden gehouden.

Toepassing
Bij veel concepten kan de renovatie plaatsvinden in bewoonde staat. Door prefab delen blijft de overlast tijdens de renovatie beperkt. Alleen de gebouwschil wordt vanaf de buitenzijde gerenoveerd. Het aantal dagen met overlast voor de bewoners wordt zo laag mogelijk gehouden. Daarbij maken de meeste concepten het mogelijk om één woning per keer te doen. Niet de hele flat of de hele rij hoeft mee te doen.

Bewoners zijn vaak te overtuigen om met een renovatie mee te doen als er bij de verbouwing gelijk een nieuwe keuken en/of badkamer geplaatst wordt. Daarom is het goed om te overwegen een pakket voor te leggen met deze voorzieningen.

Kosten
De prijs van de renovatieconcepten lijkt voortdurend te dalen. Momenteel zijn er prijzen in de markt die variëren van €200 tot €700 euro per vierkante meter (casco); totaalprijs per casco: 20.000 tot 70.000 euro.

Energie versus comfort
Naast een energetisch zuinig gebouw is het ook erg belangrijk om een gezond en comfortabel binnenklimaat te hebben. Voldoende daglicht, thermisch comfort en frisse lucht blijken steeds belangrijker voor de gezondheid. Duidelijkheid over de werking van de renovatiesystemen is dan ook zeer belangrijk. Een gebruiksinstructie en de aanwezigheid van een duidelijke gebruiksaanwijzing bij elk systeem geeft de bewoners goed inzicht en bevordert een juist gebruik.

Ons advies: denk niet alleen aan de energiebesparing, kosten en uitvoeringstijd, maar vooral ook aan de mens die in de woning moet wonen. Dan ben je pas echt duurzaam bezig. Een energiezuinige ongezonde woning of een leegstaande woning is immers totaal niet duurzaam!

Meer weten?
Voor meer informatie over renovatie van woningen kunt u contact opnemen met Douwe de Jong (jo@dgmr.nl) of Mirjam Aarden-Pietersma (mpi@dgmr.nl).

woningrenovatie

proefwoning renoveren

renoveren

infographic woning verduurzamen

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!