DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Lang zal hij leven? Dan beter thuis geen feestje geven!

Lang zal hij leven? Dan beter thuis geen feestje geven!

Het risico om aan Covid-19 te worden blootgesteld, kan thuis veel groter zijn dan in een kantoortuin met vijftig collega’s. Goed ventileren scheelt een slok op een borrel en grotere ruimten hebben de voorkeur boven kleine. Wereldwijd adviseren wetenschappers aan gezondheidsorganisaties om nu ook rekening te houden met coronabesmetting via microdruppels, oftewel aerosolen. DGMR heeft eraan gemeten en gerekend en adviseert grotere ruimtes te gebruiken, te ventileren en de luchtkwaliteit te meten.

Goed ventileren verkleint risico aerosol blootstelling

Goed ventileren

De lockdown lijkt voorbij. Na de vakantie gaan we gewoon weer naar kantoor. Bedrijven treffen maatregelen om de blootstellingsrisico’s te beperken. Maar in een open brief hebben 251 wetenschappers, waaronder dr. ir. Atze Boerstra, de WHO laten weten dat er dringend aanvullende maatregelen nodig zijn tegen corona-verspreiding door zwevende microdruppels. Die trekken zich namelijk niks aan van 1,5 meter en handen wassen helpt ook niet tegen aerosolen.

Ventilatie in winterstand

“Nu het zomer is en de ramen open kunnen en we nog veel thuiswerken, zijn er in de meeste kantoren nog geen grote aanpassingen nodig”, zegt binnenmilieu-expert Arjen Raue van DGMR. “Maar we voorzien dat over een paar maanden, als het winter wordt en de ramen dicht gaan, er veel gebouwen onvoldoende geventileerd worden om de verspreiding van aerosole virusdeeltje binnen de perken te houden. Normaliter zien wij meer gezondheidsklachten in kantoortuinen, maar uit onze berekeningen blijkt dat kantoortuinen in deze situatie beter presteren dan kleine ruimten”.

DGMR adviseert een drietrapsraket om het coronarisico te beheersen:

  1. ventileren;
  2. meting van de binnenlucht‑kwaliteit; en
  3. risicoberekening voor grote, of complexe gebouwen.

Samenwerking met de collega’s op kantoor, is op die manier goed haalbaar. “Als de baas op het werk goed voor je zorgt, zet dan bij een feestje thuis alsjeblieft ook de ramen en deuren tegen elkaar open!”, zegt Raue.

Onze contactpersonen

Antwan van Haaren

Senior adviseur Bouwfysica en gezondheid

Christiaan de Wolf

Directeur Bouw en Senior adviseur Geveltechniek

Grip op de luchtkwaliteit in bedrijven en scholen

Binnenluchtkwaliteit meten vanwege corona

Zonder te veel besmettingsrisico naar kantoor of naar school? Ventileren en de luchtkwaliteit meten, zeggen de specialisten van DGMR, bba binnenmilieu en Sensornet. Zij ontwikkelden SAM AIR die 24/7 de kwaliteit van de binnenlucht monitort.

Binnenluchtkwaliteit meten vanwege corona

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.