Daktuin
De ontwikkeling van Hessenbergweg in Amsterdam kent een flinke omvang. Er verrijzen twee woonblokken en een kantoorblok, die allemaal met elkaar verbonden zijn en achter uitkomen op een daktuin. Ze staan op een plint met onder andere een kinderdagverblijf en een supermarkt. Daaronder ligt een parkeergarage. Het project heeft een oppervlak van zo’n 32.000 m2 en telt circa 240 woningen. De ontwikkeling van Hessenbergweg in Amsterdam ligt tegenover project SPOT, eveneens een project van DGMR. DGMR is als adviseur duurzaamheid, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid betrokken.
Akoestisch onderzoek
Eerste uitdaging was de woningen en het kantoor te beschermen tegen het verkeersgeluid uit de omgeving. We voerden akoestisch onderzoek uit om de geluidsbelasting te bepalen en de juiste maatregelen te treffen. Lamellenroosters, spuiluiken, Franse balkons en geluidwerend glas voorkomen geluidoverlast. Met de komst van het Hondsrugpark wordt de geluidbelasting straks helemaal sterk teruggebracht. Andersom deden we ook onderzoek naar het geluid van de luchtbehandelingskasten op het kantoordak naar de omgeving. Daarvoor plaatsten we dempers bij de bron en lieten we de gevel doorlopen waardoor extra afscherming ontstaat.
Duurzame maatregelen
De verhoogde gevel op het niveau van het dak gaf ook de mogelijkheid om het PV-dak uit het zicht te houden. Samen met een gezamenlijke WKO en een daktuin voor biodiversiteit en wateropslag dragen deze duurzame maatregelen bij aan de excellente BREEAM- en GPR-score. Ontwikkelaars kiezen voor deze GPR-methodiek vanwege de subsidie en maken duurzaamheid meetbaar met rapportcijfers op de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Deze maand wordt het ontwerp voor de GPR 8,5 afgerond.
Veilig vluchten
Voor brandveiligheid zat de uitdaging met name in de omvang van het gebouw en de verschillende functies en gebruikers. De voorzieningen voor de woon- en kantoorblokken en de ondergrondse parkeergarage voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Met name het aspect veilig vluchten kreeg extra aandacht. De verschillende vluchtroutes vanuit de drie gebouwen en vanuit de parkeergarage komen bij elkaar op de begane grond, maar moeten vanwege de verschillende functies gescheiden blijven van elkaar. Ook keken onze brandveiligheidsadviseurs mee met de casco-indeling voor de supermarkt en bedachten een flexibel brandveiligheidsconcept, waarmee de uiteindelijke gebruiker zelf een winkelinrichting kan aanbrengen.
Samenwerking
Aan het project Hessenbergweg in Amsterdam werken ontwikkelaar GreenTree Properties, corporatie Rochdale, vastgoedaanbieders Greystar en Bun Holding, OZ architecten, Heddes Bouw en DGMR samen. Naar verwachting is de oplevering in het tweede kwartaal van 2027.