DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/SPOT Amsterdam: van oude kantoren naar nieuw stads wonen

SPOT Amsterdam: van oude kantoren naar nieuw stads wonen

Het nieuwbouwproject SPOT in het Amsterdamse Hondsrugpark ontwikkelt zich van kantoorgebied naar stadse woonplek. DGMR was eerder betrokken bij de bouwdelen van de kavels X en Y. Nu zijn onze adviseurs ook bij kavel Z aangehaakt voor bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid.

Bron: COD | development pioneers

Verbinder

Bijna 1.100 woningen verdeeld over verschillende appartementengebouwen telt SPOT straks. Waarvan vier woontorens boven de 70 meter hoog zijn. Daarnaast is er ruimte voor bijvoorbeeld horeca, kantoren en parkeergarages. Onder de zes bouwdelen van de kavels X en Y ligt een parkeergarage. Aan de overkant van de weg komt kavel Z met 2 woontorens en een ondergrondse parkeergarage.

DGMR is vanaf de start van dit grote nieuwbouwproject betrokken. Doordat we vanaf inschrijving meelopen, verbinden we alle ontwerp- en realisatieteams aan de verschillende overlegtafels. Wij kennen dus de geschiedenis van het project en borgen dat de ambites behaald worden. Op dit moment ondersteunen we de aannemer met het begeleiden en controleren van de praktische toepassing van de adviezen. Bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.

Afgestemde oplossingen

De hoogbouw en de parkeergarages vragen extra aandacht voor veilig vluchten, zoals toepassing van een sprinkerinstallatie en gefaseerde ontruiming. Dit om te voorkomen dat bij vals alarm een hele woontoren leegloopt. Ook is een goede brandveilige geveldetaillering van belang, zodat uitbreiding van een eventuele brand zoveel mogelijk voorkomen wordt.

In lijn met de crisis- en herstelwet eist de gemeente Amsterdam voor hoogbouw een energieprestatie (EPC) van 0,2. Dit betekent minder dakvlak dat beschikbaar is voor zonnepanelen. De ruimte is al schaars door de luchtbehandelingskasten en het gevelonderhoudsysteem. Door alle installaties in een opbouw te plaatsen, kan deze opbouw vervolgens worden bekleed met PV-panelen. Hierdoor ontstaat een zonnekroon, waarvan de uitstraling per toren verschilt. Om aan de eisen te voldoen, is er elders een veld met PV-panelen. In open gesprekken met de gemeente zijn we samen met de opdrachtgevers tot deze oplossing gekomen.

Wij zorgden ervoor dat de installaties in de woningen zelf niet voor geluidsoverlast zorgen. Maar ook het geluid van buiten betrokken we bij ons akoestisch advies vanwege de snelweg en het spoor in de buurt. Zo maakten we bijvoorbeeld een mockup om aan tonen dat we voldeden aan het geluidbeleid van de gemeente. Hierdoor konden we de juiste hoogte van de balustrade bepalen en het type absorberend plafond. Op deze manier konden we de gemeente overtuigen dat de gestelde eisen in de praktijk worden gerealiseerd.

Samenwerkende partijen

Bij de ontwikkeling van SPOT zijn veel partijen betrokken. DGMR werkt samen met opdrachtgevers COD Development Pioneers en Duqer. Daarnaast met aannemers Pleijsier Bouw (kavels X en Y) en Van Roey (kavel Z). Betrokken architecten zijn KAAN Architects (kavel X), combinatie Klunder, Moederschein Moonen en DOOR (kavel Y) en combinatie MEI Architects, ZZDP en Marc Koehler (kavel Z). Valstar Simonis betrokken we als installatieadviseur.

 

SPOT Amsterdam, gebied met hoogbouw, project van DGMR
Bron: COD | development pioneers

Onze adviseurs

Erik Meijerink

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Teun van Veldhuizen

Adviseur brandveiligheid en beveiliging

Duurzaamheid en gezondheid

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.