DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Duurzame renovatie voor Auroragebouw Amsterdam

Duurzame renovatie voor Auroragebouw Amsterdam

Het kenmerkende Auroragebouw in Amsterdam wordt duurzaam gerenoveerd. Het in de jaren 60 ontworpen gebouw transformeert tot een moderne en internationale kantoorlocatie. In 2023 vertrekt de huidige huurder van het kantoordeel, Booking.com. Zo ontstaat een unieke kans om dit gebouw toekomstbestendig te maken. DGMR maakt deel uit van het ontwerpteam en geeft bij dit project integraal advies over brandveiligheid, installaties, bouwfysica en duurzaamheid.

 

foto: BEING

Duurzaam en groen

De focus voor het vernieuwde Aurora ligt op karakterbehoud én innovatie. De ambitie is moderniseren, verduurzamen en vergroenen, met respect voor de historie en unieke kenmerken van het gebouw. Door een nieuwe dakopbouw, groene dakterrassen en een verticale serre aan de bestaande structuur toe te voegen, ontstaan er diverse buitenruimtes en ontmoetingsplekken die de connectie in het gebouw en met de buurt versterken. Er wordt ingezet op sociale cohesie, minder lawaai, minder hittestress en luchtvervuiling en een prettige leefomgeving.

Installaties en gezondheid

Onze adviseurs geven advies om voor het gebouw een A++ Energielabel te verkrijgen. Ook heeft het ontwerpteam de ambities voor een BREEAM certificering. Wij adviseren over de installaties zodat de genomen duurzaamheidsmaatregelen bijdragen aan een comfortabel en gezond leefklimaat. Maar we kijken niet alleen naar installaties, we benaderen installaties, bouwfysica en brandveiligheid integraal. Onze adviseurs geven samen advies. Zo wil de opdrachtgever graag een aanbouw aan de achterzijde voor een verticale serre. Hiervoor moet een beginselaanvraag gedaan worden bij de gemeente om de haalbaarheid te toetsen. Voor deze aanvraag deden wij daglichtsimulaties en lieten zien dat het belangrijk is de serre te maken, omdat er dan voldoende daglicht het diepe gebouw in komt. Natuurlijk nemen wij ook de brandveiligheid van de aanbouw mee, door een extra blusvoorziening te adviseren in het extra deel.

Fijn dat wij met dit project mogen bijdragen aan een comfortabele, gezonde, veilige en duurzame werkplek voor de toekomstige huurders van Aurora.

Onze adviseurs

Michael Haas, adviseur brandveiligheid bij DGMR

Michael Haas

Senior adviseur Brandveiligheid en externe veiligheid

Michel van Kesteren

Senior adviseur milieu en ruimte

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Matthijs van Jaarsveld

Adviseur Bouwfysica en Installaties

Bouwfysica

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaal- en werkelijk energiegebruik zijn aandachtspunten voor nieuwbouw en renovatie.

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.