DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Duurzaam nieuw zwembad Den Ekkerman in Veldhoven

Duurzaam nieuw zwembad Den Ekkerman in Veldhoven

Het nieuw te bouwen zwembad Den Ekkerman in Veldhoven gaat de verbinding vormen tussen de bestaande sporthal en het Burgemeester Elsenpark. Mede door de expertise van DGMR op het gebied van duurzaamheid, akoestiek en brandveiligheid won het consortium met onder andere NOAHH en Van der Horst aannemers de tender voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het nieuwe zwembad.

Zwembad Den Ekkerman in Veldhoven Visuals NOAHH | Network Oriented Architecture

Groen en duurzaamheid

De entree van het zwembad ligt aan het Burgemeester Elsenpark. Het groen van de beplanting bij de entree en de centrale hal loopt van het park door tot in het gebouw. Hier komen duurzaamheid, klimaatadaptatie en ecologie samen, wat een zichtbare educatieve invulling aan de duurzaamheid geeft. Een hoogwaardige thermische schil beperkt het energiegebruik. De energiezuinige installatie van het zwembad is gasloos ontworpen door gebruik te maken van warmtepompen en PV-panelen op het dak. Gebruik van plafonddelen uit het bestaande zwembad beperkt nieuw materiaalgebruik. Het nieuwe zwembad behaalt met de maatregelen een gemiddelde GPR score van 8.4.

In zwembaden is de akoestiek een belangrijk aandachtspunt. Door de vochtige omgeving is het niet zomaar mogelijk om onderdelen akoestisch absorberend te maken. Door op de juiste plaatsen te kiezen voor een goede geluidsabsorptie waarborgen we een goede akoestiek in het zwembad.

 

Binnen in zwembad Den Ekkerman
Visuals NOAHH | Network Oriented Architecture

 

Het brandveiligheidsplan is helder en integraal door DGMR ontworpen. De vluchtroutes in het gebouw zijn logisch opgezet en voorzien in voldoende capaciteit. Hierdoor kunnen de gebruikers van het zwembad veilig het gebouw verlaten bij calamiteiten. Het gebouw vormt daarmee een veilige omgeving voor de gebruiker.

Na het winnen van de tender gaan we het ontwerp verder uitwerken. Naar verwachting is het zwembad in 2021 klaar voor gebruik.

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Machiel Huisman

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.