Om de prijs te winnen is niet alleen innovatief design nodig, het ontwerp moet ook duurzame economische transformatie ondersteunen om de meest urgente uitdagingen van deze tijd effectief te kunnen aanpakken. Duurzaamheid alom dus!
Active house
DGMR gaf bij de Groene Afslag advies op het gebied van bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid. Eerder waren we betrokken bij de Active House certificering. Om gezonde gebouwen in kaart te brengen, wordt er een Active House Radar gebruikt. Die bestaat uit de sleutelprincipes Comfort, Energie en Milieu. Het is een integrale visie die bedoeld is om een gebouw te realiseren dat gezond en aangenaam is om in te verblijven. Het beste resultaat bereiken we als de drie principes in balans zijn, dit geeft ook wat vrijheid. Zo scoort de Groene Afslag bijvoorbeeld iets minder goed op daglicht, omdat het een oude kazerne is. Het scoort daarentegen heel goed op hergebruik, dit kun je met elkaar compenseren.
Ontwerpteam en circulariteit
We werkten samen met het team van RAU, interieurarchitect Oomen ontwerpt, ingenieursbureau Linssen, Van Rossum en Giesbers Bouw. Er waren zeer hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Hergebruik werd overal verkozen boven vervanging, dit vergde uitgebreid onderzoek naar bruikbare materiaalbanken.
Collega Bas: “Uit oogpunt van hergebruik is het prima om bijvoorbeeld verschillende deuren te gebruiken, maar de maatvoering moet dan vaak worden aangepast. Dat is best bewerkelijk, hier moet je rekening mee houden qua kosten en je moet samen een modus vinden.”
Een verschuiving in denken en ontwerpmethodiek is hiervoor nodig, daarom zijn de partners geselecteerd op basis van hun bijdrage aan circulariteit. Duurzaamheid was hierbij echt een gemeenschappelijk ambitie, wat opviel bij de jury en deze mooie prijs opleverde. Wij zijn trots op het resultaat en feliciteren RAU met deze Award!
