DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/CO₂-balanstool – Slim gebruik van energie en materiaal

CO₂-balanstool - Slim gebruik van energie en materiaal

Bij steeds meer projecten willen opdrachtgevers voldoen aan de strengere ambities rondom milieu- en energieprestatie, of stellen wij dit voor. De uitdaging is dat zowel het BBL als Paris Proof aparte eisen aan materialen en energie stellen, die soms met elkaar in tegenspraak zijn. Dit levert soms een dilemma op.

Materialen of energie besparen?

Kies je dan voor materialen met een lagere milieubelasting of juist voor een lager energieverbruik? Denk aan dubbel of triple glas, wel of geen zonnepanelen, bouwen met hout, de invloed van de open/dicht-verhouding, renoveren of nieuwbouw. Deze afwegingen in het ontwerpproces vragen om duidelijkheid en een integrale benadering. Daarom ontwikkelden wij de CO₂-balanstool. We gebruiken hiervoor bestaande instrumenten voor het berekenen van de MPG en de BENG.

Data-gedreven beslissingen

We kiezen ervoor de CO₂-balans te berekenen op basis van gecombineerde data. De uitkomst brengen we voor onze opdrachtgevers samen in een grafisch overzicht.

“Bij een prijsvraag hebben wij daarbij inzichtelijk gemaakt dat hoogwaardige renovatie beter was dan nieuwbouw, maar ook dat zonnepanelen zich binnen zeven jaar terugverdienen. Bij het maken van zonnepanelen is er enerzijds sprake van CO2-uitstoot, anderzijds zorgen zonnepanelen voor een lager energiegebruik van een gebouw, wat juist weer een positief effect heeft op de CO2-uitstoot” 

Collega Erik Meijerink

Van elke variant krijgt de opdrachtgever het omslagpunt te zien wanneer de ene variant een lagere CO₂-uitstoot heeft dan de andere. Ook kan elke variant worden beoordeeld op de Paris Proof-ambities. Ons doel is de CO₂-balanstool steeds verder uit te breiden en deze nog meer in te zetten. Dit leidt op lange termijn tot meer bewustwording, omdat de tool kijkt naar de levensduur van het gebouw. Het toont de milieuprestatie vanaf de bouw, via onderhoud en gebruik, tot aan de sloop. Tijdens het gebruik komt daar het energiegebruik bovenop.

Toekomstige regelgeving

De tool sluit aan bij toekomstige regelgeving rondom de totale CO₂-uitstoot (Whole Life Carbon) en deEuropese regelgeving uit de EPDB IV (Energy Performance of Buildings Directive).

Integraal ontwerp bij DGMR

Binnen DGMR kijken wij integraal naar het ontwerp, dus niet alleen naar materialen en energie, maar ook naar bijvoorbeeld akoestiek en brandveiligheid. In de noodzakelijke transitie is het belangrijk ook deze aspecten te betrekken. Tijdens ontwerpteam-overleggen kaarten wij dit aan. Wij vinden het belangrijk niet alleen oplossingen aan te dragen, maar ook na te denken over de wijze van samenwerken en ontwerpstrategieën. Daarnaast zien wij kennisontwikkeling en -deling als belangrijke speerpunten. Neem voor meer informatie gerust contact op met één van onze specialisten.

Onze adviseurs

Erik Meijerink

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Merlijn Huijbers

Kennis-en Innovatiemanager Bouwfysica en Duurzaam Bouwen

Ronald de Jong

Adviseur Bouwfysica en Installaties

Jesse Plas

Specialist Duurzaamheid en Gezondheid

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.