Uitdaging voor akoestiek
In het cultuurhuis komen veel verschillende functies met verschillende geluidsniveaus. Dit zorgt voor een akoestische uitdaging. Zo is er een dans- en een drumlokaal, een grote multifunctionele zaal met soms hoge geluidsniveaus in de ruimte, maar ook een bibliotheek. Door al bij het ontwerp van het gebouw rekening te houden met deze verschillende wensen en te zorgen voor bufferzones kunnen deze verschillende functies prima samenkomen in één gebouw. Door het gebruik van ontkoppelde wanden en slimme plaatsing van kleedruimte en opslag krijgen muziek en stilte beide de ruimte.
Biobased materialen en geluid
Niet alleen binnen was het geluid een uitdaging, ook staan in de buurt woningen. Het gebouw bestaat uit veel biobased materialen zoals hout en vlaswol. Ook is het dak een houtskelet en daardoor licht van gewicht. De vraag is dan of het geluid buiten te horen zal zijn. Door voldoende isolatie door beplating, dubbele kozijnen en ontkoppelden wanden en plafonds kunnen de bewoners van hun rust blijven genieten en toch dichtbij het ‘buurthuis’ wonen.
Brandveiligheid en comfort
Doordat het Thijssehuis van hout is besteedden wij extra aandacht aan brandveiligheid. Samen met de architect en de leverancier kozen we hierin de juiste houten gevelafwerking zodat deze zowel esthetisch als technisch voldoet aan alle gestelde eisen. Om te zorgen voor een juiste hoeveelheid daglicht en een comfortabele temperatuur is er op de verdieping een houten raster als zonwering geplaatst. Ook zijn er op de begane grond overstekken. Zo is extra (elektrische) zonwering minimaal nodig en is het gebouw daarmee zoveel mogelijk passief ontworpen.
Ook aan de gezondheid van de bezoekers en medewerkers is gedacht. Zo is de trap in het midden geplaatst om trapgebruik te stimuleren. Voor een gezond binnenklimaat en een gelijkmatige temperatuur is in overleg met de installateur een EN-R (BAOPT) systeem toegepast. Hiermee is met een zo optimaal mogelijke installatie een uitstekend binnenklimaat gerealiseerd. Door de open verbindingen tussen de begane grond en de verdieping kan door opstijgende warme lucht op de verdieping overlast optreden, maar niet bij dit systeem. Tijdens het ontwerptraject is er middels de BENG berekening constant gemonitord of het gebouw wel energieneutraal zal zijn, want dit was het streven van de gemeente Texel. Dit is ruimschoots behaald zodat er net zoveel energie wordt opgewekt als dat er wordt gebruikt.
Collega Bert Vrijhof: “Het is altijd mooi als we vanaf het begin betrokken zijn. Zo kun je vanaf het begin meedenken en al vanaf het ontwerp samen met de rest van het ontwerpteam de meest effectieve keuzes maken. Zo is de uitdaging geweest een gebouw te maken met zoveel mogelijk hernieuwbare materialen (hout en natuurlijke isolatie), maar daarmee ook onderdak te kunnen geven aan activiteiten met een hoog geluidsniveau in de bebouwde kom. Door de materialen optimaal uit te nutten en te verwerken in het ontwerp is dit een mooi resultaat. Je hebt elkaar als team nodig en door samen te werken en elkaar uit te dagen wordt een beter resultaat behaald. Dat is toch slim?”
Team: DGMR, Nijeboer-Hage technisch adviseurs, DP6 architecten, Stevens van Dijck projectmanagement , IMD raadgevende ingenieurs