DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

Bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

Afgelopen maand opende het bezoekerscentrum op de American Battle Monuments Commission’s (ABMC) Nederlands-Amerikaanse oorlofsbegraafplaats in Margraten. Op een open plek op het terrein staat het gebouw van beton, natuursteen en glas, dat ontworpen is door Kaan Architecten. Karres en Brands deed het landschapsontwerp. DGMR gaf advies op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

English

De ABMC gaf opdracht voor het bezoekerscentrum en wil in het gebouw bezoekers informeren over de historie van de begraafplaats door middel van tentoonstellingen. Op de begraafplaats liggen soldaten begraven die in de Tweede Wereldoorlog vochten voor de VS in Zuid-Limburg, de Ardennen en het Ruhrgebied. Dat zijn er ongeveer 8300. Ook de namen van ongeveer 1300 vermiste soldaten zijn op de begraafplaats te zien op de Walls of the Missing.

Glas en details

Een groot deel van de gevel van de expositieruimte in het gebouw is van glas, zodat ook de omgeving onderdeel wordt van de tentoonstelling. Dit vraagt om extra aandacht voor het voorkomen van galm in de tentoonstellingsruimten achter de gevel. Het ontwerp van Kaan Architecten kenmerkt zich verder door een strakke detaillering. Zo lijkt het glas in de gevel door te lopen in de borstwering. Bij een strakke geveldetaillering luistert de bouwfysische uitwerking van de lucht- en waterdichtheid erg nauw.

Geluid in de filmruimte

In een ruimte naast de expositieruimte is een theater met een film over de oorlog en de begraafplaats. Door de wandafwerking met open latten met daarachter geluidsabsorptie, is er sprake van een uitstekende akoestiek voor films en presentaties. Een S-bocht in de toegang van het theater maakt een open doorgang tussen theater en expositieruimte mogelijk. In deze open doorgang zijn de wanden van open latten sterk absorberend uitgevoerd, zodat het geluid in het theater ondanks het ontbreken van een deur nauwelijks doordringt in de expositieruimte.

Invloed van inrichting

Een interessante uitdaging bij de akoestische advisering van expositieruimten is de invloed van de inrichting van de tentoonstelling op de akoestiek van de ruimte. Om een passende akoestiek te verkrijgen moet een juiste balans worden gevonden tussen bouwkundige maatregelen, zoals akoestische plafonds en/of absorberende wandafwerkingen, en de bijdrage die (vaak wisselende) tentoonstellingen hebben op de akoestiek van de ruimte. Wij adviseren regelmatig over expositie-/tentoonstellingsruimten. Bijvoorbeeld in onze musea projecten zoals Paleis het Loo en het Kröller Müller Museum. Neem voor vragen of meer informatie gerust contact op met onze specialisten.

Onze adviseurs

Peter Bijvoet

Adviseur bouwfysica

Bouwfysica

Bouwfysica in gebouwen. Bouwkundig advies van DGMR

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaal- en werkelijk energiegebruik zijn aandachtspunten voor nieuwbouw en renovatie.

Bouwfysica in gebouwen. Bouwkundig advies van DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.