DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Kröller-Müller Museum kiest ontwerpteam voor uitbreiding museumgebouw

Kröller-Müller Museum kiest ontwerpteam voor uitbreiding museumgebouw

Het Kröller-Müller Museum heeft ambitieuze uitbreidingplannen. De uitbreiding biedt het museum tegelijkertijd een uitgelezen mogelijkheid om te verduurzamen. Als lid van het ontwerpteam gaat DGMR het museum onder andere hierbij ondersteunen.

Nieuwe entreepaviljoen van het Kröller-Müller museum | DGMR

Transparantie

Uitbreiding van het gebouw is nodig om meer ruimte te scheppen voor de collectie, die van wereldniveau is en waarvan nu noodgedwongen grote delen in depot blijven. Ook is de uitbreiding een voorwaarde om de kwaliteit van de publieksbeleving in de toekomst te waarborgen en alle museale voorzieningen op het gewenste hedendaagse niveau te brengen. De uitbreiding zal bijdragen aan de herkenbaarheid, positionering en waardering van het Kröller-Müller Museum als een van de onbetwiste internationale museale iconen.

In 2020 heeft de Japanse architect Tadao Ando een ontwerp geleverd voor de uitbreiding, met respect voor de natuurlijke omgeving en de bestaande gebouwen. In juni 2023 zijn de Europese aanbestedingsprocedures voor het ontwerpteam afgerond.

 

Schets van het nieuwe entreepaviljoen van het Kröller-Müller Museum

 

Meest in het oog springende onderdeel van de uitbreiding is een nieuw entreepaviljoen, met de voorzieningen en de allure die bij een internationaal vermaard kunstmuseum passen. Door de transparantie van het paviljoen blijft het zicht op de bestaande gebouwen van Henry van de Velde en Wim Quist volledig intact. De overige bouwdelen worden grotendeels ondergronds gerealiseerd, met de voor de architectuur van Ando kenmerkende, geraffineerde lichttoetreding.

Ontwerpoplossingen

De hoogwaardige museale eisen en architectuur van Tadao Ando vragen passende ontwerpoplossingen. DGMR gaat aan de slag met de mate van daglichttoetreding in het entreepaviljoen en de museumzalen. Tegelijkertijd is het thermisch comfort en de akoestiek in het paviljoen een interessante opgave vanwege de transparante dakconstructie en het grote volume van de entree. Ook is veilig vluchten een thema vanwege de grotendeels ondergrondse uitbreiding van het museum.

Architectenbureau MVSA zal het ontwerp verder uitwerken, in nauwe samenwerking met Tadao Ando Architect & Associates. Van Rossum Raadgevende Ingenieurs is gekozen als de constructeur, Valstar Simonis maakt het installatieontwerp en DGMR adviseert op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid. ToornendPartners verzorgt samen met het museum het projectmanagement.

De bouw van de uitbreiding start naar verwachting eind 2025, begin 2026. De collectie van het museum en de beeldentuin blijven toegankelijk tijdens de bouwperiode.

 

Lichtinval in de nieuwe ruimte van het Kröller-Müller Museum

Onze adviseurs

Peter Bijvoet

Adviseur bouwfysica

Björn Peters

Adviseur Brandveiligheid

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.