DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Energielabel A++ voor TU/e-gebouw Flux

Energielabel A++ voor TU/e-gebouw Flux

Het onlangs geopende Flux-gebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) behoort tot de zuinigste gebouwen van Nederland. Mede door de oplossingen van DGMR beschikt het duurzame campusgebouw o

TU/e Flux-gebouw

Het onlangs geopende Flux-gebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) behoort tot de zuinigste gebouwen van Nederland. Mede door de oplossingen van DGMR beschikt het duurzame campusgebouw over Energielabel A++.

Voor het realiseren van een laag energieverbruik, paste DGMR het principe van Trias Energetica toe. De gevel kreeg een hoogwaardige isolatie met een tweede huid op de koppen van het gebouw. De energie komt van de warmte-koudeopslag (WKO) van het TU-complex. Zogenoemde betonkernactivering zorgt voor stralingswarming en –koeling die zo efficiënt mogelijk de temperatuur regelt.

Verder wilde DGMR dat de gebruikers van het Flux-gebouw binnen de beleving van buiten en het daglicht konden ervaren. Frisse lucht komt via een mechanische luchttoevoer binnen en wordt CO2-gestuurd. In combinatie met de luchtafvoer vindt warmteterugwinning, gebaseerd op ‘Frisse Scholen Klasse A’. Door een open middendeel met daklichten en daglichtopeningen in de verschillende ruimten is er daglicht tot in het hart van het gebouw.

Bij een gezond binnenklimaat hoort ook een goede akoestiek, vooral in de open middendelen van het campusgebouw. Zowel bouwkundige voorzieningen als een organisatorische invulling nam DGMR op in het integraal plan. Op dezelfde integrale wijze besteedde DGMR aandacht aan de brandveiligheid. Door zowel bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch advies te geven over compartimentering, veilig vluchten en onder andere brandbeveiligingsinstallaties. Ook de behoefte aan een flexibele indeling van het gebouw werd meegenomen in het brandveiligheidsconcept.

De ambities van TU Eindhoven op het gebied van energiegebruik, mobiliteit en gezondheid werden hiermee gerealiseerd. Verder hield DGMR rekening met de toekomstige aanpasbaarheid van de ruimte. 
Architectenstudio Herman Herzberger tekende voor het ontwerp. BAM Utiliteitsbouw realiseerde de bouw van Flux, dat zo’n 26.000 m2 beslaat en ruimte biedt aan 750 studenten en 500 medewerkers. De faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde hebben het duurzame gebouw in gebruik.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Zwartjes, senior projectleider bij DGMR.

TU/e Hal Flux-gebouw

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!