DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/40% minder energieverbruik winkelcentrum Pottenbakkerssingel

40 procent minder energieverbruik winkelcentrum Pottenbakkerssingel

In winkelcentrum Pottenbakkerssingel in Middelburg gaat het verbruik van 345 naar 138 kWh per vierkante meter. Dat is de uitkomst van het Paris Proof-onderzoek dat DGMR op verzoek van a.s.r. real estate en Albert Heijn uitvoerde. De uitkomsten bleken positief, dankzij een diepgaande energiesimulatie.

Winkelcentrum Pottenbakkerssingel in Middelburg verbruikt 40 procent minder energie Bron: INSPIRE real estate

Optimaal en kostenefficiënt

Zo’n 5.000 vierkante meter winkeloppervlak krijgt een grootschalige renovatie. Al bij de planvorming wilden de ontwikkelaars zicht hebben op het effect van maatregelen om Pottenbakkerssingel Paris Proof te maken. Door onder andere dak- en gevelisolatie, meer dan 1.500 zonnepanelen, LED-verlichting en ontkoppeling van aardgas wordt het energieverbruik drastisch teruggebracht. In deze situatie is dit de meest optimale en kostenefficiënte oplossing. De kostenbesparing op energieverbruik weegt op tegen de investeringen in een duurzaam winkelcentrum.

Aan de hand van de Thermal Analysis Software (TAS) van EDSL berekende DGMR per maatregel de impact op het energieverbruik. Een analyse van de huidige situatie is het uitgangspunt. Waar zit warmteverlies? Wat is nodig voor meer comfort? Welk vermogen moeten installaties daarvoor leveren? Kost verwarming van een gebouw in verhouding veel vermogen, dan lijkt extra isolatie een prima oplossing. We draaien net zo lang aan de knoppen tot het gebouw een optimaal gebruik krijgt.

 

Weergave Pottenbakkerssingel uit TAS-software
Winkelcentrum Pottenbakkerssingel. Weergave uit TAS.

Snel inzicht

TAS geeft bijvoorbeeld snel inzicht of kosten voor extra isolatie de moeite waard zijn. Een andere mogelijkheid is te beoordelen of het toevoegen van meer daglicht het gebruik van kunstlicht kan verlagen. Het onderzoek bepaalt ook de optimale benutting van warmte door de zon of checkt bijvoorbeeld of elektrochroom glas meerwaarde heeft. Verder is de volledige controle over gebruikersgedrag door de effecten van openingstijden en wel of niet inschakelen van apparatuur inzichtelijk te maken. Allemaal bedoeld om ambities voor een lager energieverbruik te realiseren, zoals Paris Proof, energieneutraal, BREEAM of LEED.

 

Onze adviseurs

Antwan van Haaren

Senior adviseur Bouwfysica en gezondheid

Mirjam Peters

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Ronald Oldengarm

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.