DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Beter comfort zorgt voor gezond gebouw en verhoogde productiviteit

Beter comfort zorgt voor gezond gebouw en verhoogde productiviteit

Student Coen van der Graaf onderzocht het verband tussen de productiviteit van werknemers en het binnenklimaat…

Meer comfort in een gebouw kan bijdragen aan een hogere productiviteit

Coen van der Graaf, afstuderend bij DGMR vanuit de Haagse Hogeschool, onderzocht het verband tussen de productiviteit van werknemers en het binnenklimaat in bestaande kantoren. Hij richtte zich op het akoestisch, thermisch en visueel comfort, op de luchtkwaliteit en ventilatie. De resultaten zijn overtuigend: werkgevers besparen veel geld door te investeren in het comfort van hun gebouwen.

Van der Graaf: "Opdrachtgevers schenken doorgaans wel aandacht aan energiebesparing, maar weten niet dat een productiviteitsverbetering van één procent al een vergelijkbaar effect oplevert als 50 procent energiebesparing. De personeelskosten vormen vaak het grootste deel van de bedrijfskosten, waardoor een hogere arbeidsproductiviteit tot hogere winstmarges kan leiden."

Desk research en praktische toepassing

Literatuuronderzoek naar de bepalende factoren voor binnenkwaliteit (luchtkwaliteit, ventilatie, akoestisch, thermisch en visueel comfort) bracht o.a. de volgende feiten aan het licht:

  • Halfjaarlijkse reiniging van luchtfilters levert 3 procent productiviteitswinst op in vergelijking tot de voorschreven jaarlijkse controle.
  • In een gebouw waar mensen zonder klachten werken blijkt de productiviteit 10 à 15 procent hoger.
     

Naar aanleiding van dit onderzoek op basis van bestaande wetenschappelijke publicaties is een tool ontwikkeld, waarmee de kansen voor productiviteits-verbetering door verbetering van het binnenklimaat van een bestaand kantoor bepaald kunnen worden. Na interviews met het Rijksvastgoedbedrijf, de architect, de facility manager en de kostenadviseur is het idee verder uitgewerkt.

De tool is inmiddels ingezet bij drie projecten van DGMR, waaronder de renovatie van het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht. Zo werd een mooi resultaat geboekt door de samenwerking tussen Coen van der Graaf, de Haagse Hogeschool en DGMR. Coen is op 23 juni afgestudeerd met een 8,5 voor deze opdracht en zal binnenkort bij DGMR als technisch specialist aan het werk gaan.

Helder inzicht leidt tot betere keuzes

De adviseurs van DGMR verwerken duurzaamheid integraal in bouw- en verbouwplannen. We streven al jaren voor een laag energiegebruik, maar pleiten al even lang voor meer comfort. Een gebouw waarin je prettig kunt verblijven is een duurzaam gebouw. Dat klinkt logisch, maar een dergelijk streven loopt nogal eens vast door budgettaire afwegingen. Door de hogere productiviteit (omzet) van tevreden medewerkers in de calculaties op te nemen komen opdrachtgevers tot andere, duurzame keuzes. 

Een gebouw wordt gebouwd voor comfort en niet voor energiezuinigheid!

Meer informatie

Wilt u meer weten over duurzaamheid, comfort en productiviteit – en wat we met deze tool voor uw project kunnen betekenen? Neemt u dan contact op met Mirjam Aarden-Pietersma of Gertjan Verbaan, adviseurs duurzame leefomgeving bij DGMR in Den Haag.

Ook stagelopen of afstuderen bij DGMR?

Bezoek dan onze webpagina over stages en afstudeeropdrachten.

Meer comfort in een gebouw kan bijdragen aan een hogere productiviteit

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!