DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Factsheet voor energiezuinige winkels en EPC-eisen

Factsheet voor energiezuinige winkels en EPC-eisen

Per 1 januari 2015 worden EPC- eisen voor nieuwbouwwinkels…

Factsheet Ontwikkelen van energiezuinige winkels

Retailers, winkelontwikkelaars en beleggers in nieuwbouwwinkels krijgen met ingang van 1 januari 2015 te maken met een aanscherping van de EPC-eisen. Dat blijkt een forse opgave.

Anders dan bij scholen en kantoren wordt bij winkels vaak met een casco oplevering gewerkt, terwijl het inbouwpakket juist van grote invloed is op het resultaat van de EPC-berekeningen. Om energiezuinige winkels te helpen ontwikkelen heeft DGMR een onderzoek uitgevoerd en in opdracht van het LenteAkkoord (energiezuinige nieuwbouw) een factsheet samengesteld.

Een praktisch hulpmiddel

De factsheet 'Ontwikkelen van energiezuinige winkels' maakt inzichtelijk wat de aanscherping betekent voor ontwikkelaars, beleggers en retailers en hoe zij energiezuinigere winkels in de praktijk kunnen realiseren. Op een objectieve en positief-kritische manier, met do’s en don’ts, tips. Er is beschreven wat de bepalende elementen zijn in de EPC van winkels en wat de belangrijkste maatregelen zijn om te voldoen aan de nieuwe eisen. De eerste ervaringen van winkelontwikkelaars en retailers zijn in het document opgenomen.

LED-verlichting voor de retailbranche

Samen Philips Lighting is onderzocht hoe een winkel met LED-verlichting eruit kan zien. In de bijlagen van de factsheet vindt u handige verlichtingskaarten met inspirerende voorbeelden, van acht winkels die recent een bijzonder energiezuinig verlichtingsplan gerealiseerd hebben. Het geïnstalleerde vermogen varieert van 6 tot 20 W/m2.

Download de factsheet Ontwikkelen van energiezuinige winkels

Download de voorbeelden van verlichtingsplannen

Meer weten?

Verdere verduurzaming, naar energieneutraal, lijkt voor winkels een onmogelijke taak. Wat dat betreft staan we bij winkels nog maar aan het begin van de opgave om te verduurzamen. Maar voor ondernemers met visie, die naar de toekomst kijken en die duurzame exploitatie willen realiseren, kan dit juist een uitdagende en inspirerende stip aan de horizon zijn. Pakt u de handschoen op?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ieke Kuijpers-van Gaalen, senior adviseur duurzame leefomgeving bij DGMR in Arnhem.

Verlichtingsplan Supertrash

Verlichtingsplan Hoogvliet Supermarkt

Verlichtingsplan Texaco

Verlichtingsplan Jumbo Supermarkten

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!