DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Transformatie voormalige Shelltoren in Amsterdam van start

Transformatie voormalige Shelltoren in Amsterdam van start

Een leegstaand gebouw voor 400 medewerkers transformeren in een multifunctioneel gebouw voor…

Peter Bijvoet

De transformatie van de voormalige Shelltoren in Amsterdam-Noord in een multifunctioneel gebouw, "A’DAM", is op dinsdagmiddag 9 september officieel begonnen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de toren hiervoor ontdaan van zijn karakteristieke luifel.

De oorspronkelijke Shelltoren die in 1971 is opgeleverd naar een ontwerp van architect Arthur Staal staat sinds eind 2009 leeg. Vanaf april 2016 moet A’DAM uitgroeien tot het centrum voor creatieve bedrijven uit de muziek- en dance industrie. In de toren komen een observatiedek, een hotel, diverse restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Direct naast de toren wordt een ondergrondse garage met ruim 200 plaatsen gerealiseerd. De toren heeft een 24-uursvergunning, hetgeen betekent dat er een vrije sluitingstijd is.

"Een leegstaand kantoorgebouw voor oorspronkelijk 400 medewerkers transformeren naar een multifunctioneel gebouw voor dagelijks zo’n 2.500 gebruikers is een complexe opgave, aldus de initiatiefnemers."

Een prachtige uitdaging

DGMR is als adviseur bouwfysica, akoestiek en duurzaam bouwen bij het project betrokken. Het optimaliseren van de geluidisolatie tussen de verschillende functies binnen de bestaande constructie van de toren vormt een grote uitdaging. Na deze verduurzaming gaat A’DAM een volgende levensfase in van minstens veertig jaar.

In het kader van duurzaam bouwen zijn ondermeer de volgende maatregelen getroffen:

  • toepassing van een windvaan bovenop de toren, ter ondersteuning van de gebouwventilatie;
  • volledige uitvoering van de verlichting in LED;
  • gebruik van warmte en koude uit de bodem;
  • innovatieve en efficiënte ventilatie middels het BaOpt-systeem;
  • hergebruik van de bestaande gevel als bouwmateriaal voor het nieuwe Hotel Amstelkwartier.

Bouwbedrijf J.P. van Eesteren voert de transformatie uit. Wegens de slechte bouwtechnische staat moet de betonnen gevel van de toren geheel worden vernieuwd. In de nieuwe kroon zal de luifel een echte verdieping worden, die plaats biedt aan een observatiepunt. Verder komen er nieuwe installaties in het gebouw en nieuwe liften in de bestaande schachten.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Peter Bijvoet, senior adviseur duurzame leefomgeving bij DGMR in Arnhem.

 

Peter Bijvoet

Peter Bijvoet

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!