DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Workshop Microklimatisering tijdens ‘Dutch Green Building Week’

Workshop Microklimatisering tijdens 'Dutch Green Building Week'

logo van TVVL

Op 23 september organiseert Atze Boerstra van BBA Binnenmilieu, in samenwerking met de 'Impuls werkgroep Microklimatisering' van de TVVL, een workshop over microklimatisering. De bijeenkomst maakt deel uit van het programma van de Dutch Green Building Week.

TVVL/Impuls heeft als doel maatschappelijke vraagstukken c.q. trends te inventariseren, te analyseren en mogelijk oplossingen te creëren voor deze maatschappelijke vraagstukken uit de gebouwde omgeving. Een van deze trends en ontwikkelingen betreft 'microklimatisering'.

Onderzoek door de projectgroep

Hiervoor is binnen TVVL/Impuls in 2012 een projectgroep gestart die hier onderzoek naar doet. De vraagstelling is of met microklimatisering tegemoet gekomen wordt aan de individuele behoefte van de mens, maar ook aan de behoefte van organisaties/werkgevers op het gebied van productiviteit, het nieuwe werken en energiebesparing.

Inmiddels is gebleken dat het onderwerp breed leeft binnen de branche en dat er heel wat bedrijven en opleidingsinstituten zijn die hier gericht aan werken respectievelijk onderzoek naar doen. Naast literatuur- en marktonderzoek, is er gekeken naar sterkte en zwakte van microklimatisering. De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn op de TVVL Techniekdag in 2013 gepresenteerd en werden enthousiast ontvangen.

Voorlopige conclusie

Samengevat kan gesteld worden dat er enthousiasme is over het concept met als voordelen: een flexibel concept, meer productiviteit door comfortverhoging, potentiële gezondheidsverbetering door betere luchtkwaliteit en potentie voor energiebesparing. Er zijn echter nog heel wat vragen, de daadwerkelijke voordelen zijn nog onbekend, het energieverbruik is afhankelijk van gebruik en gebruiker en wat is de concrete bruikbaarheid? Ontwerprichtlijnen en voorschriften op dit gebied ontbreken.

Microklimatisering heeft potentie, maar wat zijn de concrete voordelen, hoe kan het worden toegepast en wat is de invloed op en integratie in het traditionele concept? Het is belangrijk dat er een standaard plan van eisen komt.

Locatie en tijd

Deze vindt plaats op het kantoor van DGMR Adviseurs en BBA Binnenmilieu, aan de Casuariestraat 5 in Den Haag, van 13.00 tot 16.00 uur. De workshop is openbaar.

Programma en aanmelding

In deze workshop staan twee onderdelen centraal:

  • met elkaar kijken we naar de marktkansen, maar ook naar de marktbedreigingen van microklimatisering;
  • het doel van de workshop is te komen tot een standaard programma van eisen voor microklimatisering.

Interessant voor u? Meld u zich dan snel aan bij de TVVL door middel van een mailtje aan Nicolette Dekker. Wij hopen u op 23 september te mogen begroeten.

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!