DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Hoogste punt bereikt voor Flux TU/e

Hoogste punt bereikt voor Flux TU/e

Dit gebouw is bestemd voor de faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde…

Architectuurstudio HH

3 maart 2014 – Het hoogste punt bereikt

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bereikt deze week het hoogste punt van haar nieuwe gebouw, 'Flux'. Dit gebouw is bestemd voor de faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde. De bouw is naar verwachting in december 2014 gereed. De nieuwbouw, een ontwerp van Architectuurstudio Herman Hertzberger, is Project 2 in een serie van vier grote projecten waarmee de TU/e haar huisvesting moderniseert.

Het gebouw beslaat in totaal 25.000 m², bedoeld voor 500 medewerkers en 750 studenten. Er worden elf bouwlagen en een kelderverdieping gerealiseerd. Flux heeft straks een grote collegezaal, 9 onderwijsruimtes en 25 labruimtes. Ook komt er een kleine supermarkt en een restaurant.

De advisering voor bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid wordt verzorgd door DGMR.

Lees het bericht op de website van 'De Architect'

29 april 2013 – Eerste paal voor Project 2, TU/e

Op 11 april 2013 is de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van 'Project 2' op het complex van de Technische Universiteit in Eindhoven. De nieuwbouw van circa 26.000 m2 zal onderdak bieden aan de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering. Het gebouw maakt deel uit van het plan 'Campus 2020'.

Duurzame leefomgeving

Het ontwerp van het gebouw is ontwikkeld door Architectuurstudio HH. Het bestaat uit een kelder met daarboven zes dan wel elf bouwlagen voor kantoren, laboratoriumruimten, onderwijsruimten en open middengebieden. Vanwege de gewenste openheid van het gebouw is bijzondere aandacht geschonken aan de ontvluchting van het gebouw, de akoestiek en de daglichttoetreding van de open middengebieden. Daarnaast zijn voor het ontwerp hoge ambities gedefinieerd op het gebied van duurzaamheid, hetgeen uiteindelijk heeft geleid tot een energieprestatie die circa 50 procent beter is dan de norm in het Bouwbesluit.

Details technische realisatie

Voor het realiseren van een laag energieverbruik is gebruik gemaakt van het principe van de Trias Energetica. De gevel is hoogwaardig geïsoleerd met een tweede huid façade op de koppen van het gebouw en een zogenaamd ‘kastenfenster’ voor de daglichtopeningen bij de verblijfsruimten. Voor de opwekking van energie wordt aansluiting op de WKO (warmte-koudeopslag) van het TU-complex gerealiseerd. Om de afgifte van warmte en koude zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden en een comfortabel gebouw te realiseren is sprake van stralingsverwarming en -koeling door middel van betonkernactivering.

Een fris een prettig gebouw is belangrijk voor de gebruikers van het gebouw. Om dit te realiseren is een mechanische lucht toe- en afvoer met warmte-terugwinning en CO2-sturing voorzien (gebaseerd op 'Frisse Scholen Klasse A' en een aantal onderdelen 'Klasse B'). Ook is het van belang dat de gebruikers de beleving van buiten en daglicht in het gebouw ervaren. Door het open middengebied met daklichten wordt dit tot in het hart van het gebouw gerealiseerd. Een gezond en prettig binnenklimaat vraagt ook om een goede akoestiek, vooral in de open middengebieden is dit van belang. Door bouwkundige (akoestische) voorzieningen maar ook een organisatorische invulling is dit optimaal in het plan opgenomen.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Paul Zwartjes, senior projectleider bij DGMR in Arnhem.

Architectuurstudio HH

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!