DGMR/Actueel en kennis/Klantverhalen/Muziek in de zingende weg

Muziek in de zingende weg

In opdracht van de provincie Friesland was DGMR samen met BAM en een verkeerspsycholoog betrokken bij de ontwikkeling van de Sjongende Wei in Leeuwarden. De vertaling van een gedeelte van het Friese volkslied naar het juiste ribbelpatroon op de weg was een succes. DGMR ontwikkelde een theoretisch model, testte het en ontwierp de ribbelpatronen die op het wegdek werden aangebracht.

Dirk Lont van de provincie Friesland over de Zingende Weg.

Belevingswaarde

Niemand had ervaring met de geluidproductie en zeker niet met de geluidbeleving van een zingende weg. Vooraf werden wel berekeningen gemaakt, maar de gangbare modellen kunnen de belevingswaarde, en daarmee het risico op overlast, niet voorspellen. Op verzoek van de omwonenden verwijderde de provincie de ribbelpatronen weer.

De samenwerking zorgde er echter wel voor dat DGMR nu beschikt over de kennis om elke gewenste melodie te vertalen naar een ribbelpatroon dat op een wegvak kan worden gerealiseerd. Vanwege onze ervaring zijn we nu betrokken bij de ontwikkeling van een zingende weg in Hongarije.

 

Onze adviseurs

Frank Jakobs

Senior adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.