DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Zingende weg Hongarije op de rit

Zingende weg Hongarije op de rit

De eerste testen zijn zo positief dat Hongarije doorgaat met de ontwikkeling van een eigen zingende weg. De initiatiefnemers schakelden DGMR in om ze te begeleiden bij het ontwerpen, meten en realiseren van de weg. De kennis en ervaringen die wij met de zingende weg in Leeuwarden opdeden, gebruiken we bij dit project.

Zingende Weg in Hongarije

Juiste melodielijn

Onlangs was een delegatie van lokale en landelijke bestuurders en politici, technici en wegenbouwers aanwezig om het resultaat van de eerste proeven te bekijken en te beluisteren. De eerste tests met ribbels op de weg kregen enthousiaste reacties. DGMR ontwierp samen met het Hongaarse markeringsbedrijf Heoscont Kft. de juiste melodielijn, vertaalde deze in een ribbelpatroon op het wegvak en begeleidde de aanleg ervan.

Dat de melodie op de weg en in de auto goed te horen is, verraste de delegatie. Ze gaven groen licht voor de realisatie van de complete zingende weg. Verschillende testribbels en geluidmetingen moeten nu gaan uitwijzen wat de impact is op de omgeving. Op basis hiervan wordt de definitieve locatie van de zingende weg en het definitieve ribbelpatroon bepaald en aangebracht op het wegdek.

De vraag om een zingende weg in Hongarije concreet uit te werken, kwam terecht bij Tibor Tatai van Heoscont Kft. Dit verzoek is onderdeel van een Europese tender voor de reconstructie van hoofdweg 67 die door een consortium met onder andere Strabag wordt gebouwd en waarvoor Heoscont de wegmarkeringen gaat aanleggen. Het beoogde stuk weg voor de zingende weg ligt aan de zuidzijde van het Balatonmeer richting de stad Kaposvár. De melodie die straks op de zingende weg te horen is, is een deel van het nummer ‘A67-es út’ van de Hongaarse band Republic. De band bezingt in een liefdesliedje deze hoofdweg A67.

Heoscunt Kft gaat de zingende weg aanleggen, maar miste de expertise om een praktische vertaling te maken van de melodie naar een ribbelpatroon. Via internet vonden ze DGMR vanwege onze betrokkenheid bij de zingende weg in Friesland.

 

Sjongende Wei

In opdracht van de provincie Friesland was DGMR samen met BAM en een verkeerspsycholoog betrokken bij de ontwikkeling van de Sjongende Wei in Leeuwarden. De vertaling van een gedeelte van het Friese volkslied naar het juiste ribbelpatroon op de weg was een succes. DGMR ontwikkelde een theoretisch model, testte het en ontwierp de ribbelpatronen die op het wegdek werden aangebracht.

Niemand had ervaring met de geluidproductie en zeker niet met de geluidbeleving van een zingende weg. Vooraf werden wel berekeningen gemaakt, maar de gangbare modellen kunnen de belevingswaarde, en daarmee het risico op overlast, niet voorspellen. Op verzoek van de omwonenden verwijderde de provincie de ribbelpatronen weer.

De samenwerking zorgde er echter wel voor dat DGMR nu beschikt over de kennis om elke gewenste melodie te vertalen naar een ribbelpatroon dat op een wegvak kan worden gerealiseerd.

Onze adviseurs

Frank Jakobs

Senior adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.