DGMR/Actueel en kennis/Events/Webinar: Effectief aan de slag met BENG

Webinar: Effectief aan de slag met BENG

Zo’n honderd deelnemers volgden vorige week ons webinar ‘Effectief met BENG aan de slag’. Aan de hand van praktische voorbeelden bespraken collega’s Ieke Kuijpers en René van der Loos de effecten van de BENG-eisen voor gestapelde woningbouw en utiliteitsbouw.

Effectief aan de slag met BENG

3 BENG-indicatoren

Bouw nu al een projectdossier over BENG op. Vanaf 1 januari 2021 moet het, doe nu alvast ervaring op. Dit was één van de punten die Ieke Kuijpers benoemde tijdens haar presentatie over BENG en de regelgeving. Met name bij woongebouwen neemt het aantal berekeningen toe. En er is extra afstemming nodig om aan alle BENG-eisen te voldoen, omdat er drie indicatoren zijn.

René van der Loos stond stil bij ontwerpen met BENG; de effecten van BENG op het ontwerp van woningbouw en utiliteitsbouw. Een goede bouwkundige basis leggen, was volgens hem stap 1 van een BENG-stappenplan. Stap 2 vraagt aandacht voor efficiënte installaties die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Berekeningen van verschillende gebouwtypen maakten duidelijk dat er meerdere mogelijkheden zijn om aan BENG-eisen te voldoen, waarbij BENG 2 of BENG 3 vaak maatgevend zijn. Voor BENG 1 is met name de compactheid van het gebouw van belang.

Terugkijken?

Onze adviseurs

Ieke Kuijpers-van Gaalen

Algemeen directeur en Senior adviseur Energiebeleid

René van der Loos

Senior adviseur Duurzaamheid en bouwfysica

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.