DGMR/Actueel en kennis/Tools/Unieke tool helpt gebouwen aan goede ruimteakoestiek

Unieke tool helpt gebouwen aan goede ruimteakoestiek

DGMR lanceert de Ruimteakoestiek tool, een online middel om te helpen bij het bepalen van de juiste akoestiek in gebouwen. Met deze unieke tool, waarin gebruik wordt gemaakt van auralisatie, ervaren opdrachtgevers, architecten en ontwikkelaars de geluidisolatie tussen- en de nagalmtijd in verschillende ruimten. DGMR biedt de tool gratis aan.

Ruimteakoestiek tool van DGMR maakt akoestiek hoorbaar

Effecten van geluid

Een keuze maken op basis van getallen voor geluidisolatie tussen- en nagalmtijd in ruimten kan voor opdrachtgevers en gebruikers erg ingewikkeld zijn. Het is niet voor iedereen duidelijk welke kwaliteit er in de praktijk wordt gerealiseerd. De Ruimteakoestiek tool van DGMR maakt grootheden als dB’s en seconden in verschillende varianten hoorbaar. De tool helpt om de gewenste kwaliteitsniveaus te kiezen, zowel bij renovatie als bij nieuwbouw. Dit maakt ook de kans op aanpassingen aan het gebouw achteraf kleiner, wat meteen veel duurzamer is.

de Ruimteakoestiek tool

Gebruikers van de tool bepalen bij de tab geluidsisolatie het volume van hun koptelefoon, kiezen een geluidsfragment van een spreker of muziek en selecteren een van de vijf isolatiewaarden. Deze waarden zijn afgestemd op de methodiek Frisse Scholen en het handboek van de Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging (NVBV). Voor de nagalmtijd kiezen gebruikers opnieuw voor een geluidsfragment van een spreker of muziek. Vervolgens kiezen ze voor één van de vijf ruimten waarin verschillende nagalmtijden worden gesimuleerd.

Gebruikerservaringen

Uit de honderden resultaten van de Healthy Building Index tool blijkt dat gebouwgebruikers die hun ervaringen over het binnenklimaat delen, het minst tevreden zijn over de akoestiek. Internationaal onderzoek onder 90.000 respondenten bevestigt dit beeld. Met de nieuwe Ruimteakoestiek tool biedt DGMR de gebruiker een ervaring van de kwaliteit van de meest gekozen geluidsisolatie en/of nagalmtijd waarden. Deze ervaring kunnen opdrachtgevers, architecten en ontwikkelaars meenemen bij het realiseren van de gewenste akoestische kwaliteit in hun project.

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Niels Hoekstra

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Merlijn Huijbers

Kennis-en Innovatiemanager Bouwfysica en Duurzaam Bouwen

Onze adviesdiensten

De Rotterdam - foto: Ossip van Duivenbode

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

De Rotterdam - foto: Ossip van Duivenbode

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.