DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/SUVIS is er voor bestaande schoolgebouwen

SUVIS is er voor bestaande schoolgebouwen

Adviseur Bouwfysica Gertjan Verbaan van DGMR en Healthy buildings specialist Froukje van Dijken van bba binnenmilieu over de ventilatieproblemen op scholen en de kansen van de nieuwe SUVIS regeling.

Sibo Arbeek  |  Schooldomein  |  februari 2021

Ventilatie in scholen zoals Ashram College | DGMR Foto: Menno Emmink

Structurele maatregelen

Gertjan: “Door het programma van eisen Frisse Scholen zijn schoolbesturen bewuster geworden van het belang van een goed binnenklimaat. Ze kregen meer inzicht in de maatregelen bij de verschillende klassen A, B en C. Wat ook hielp was het onderzoek van TNO waaruit bleek dat een goed binnenklimaat bijdraagt aan de prestatie van leerlingen. Hoe hoger de CO2-concentratie, hoe lager de prestatie. De SUVIS-regeling is er om die bestaande groep ‘vergeten’ schoolgebouwen aan te pakken, die voorlopig nog niet voor renovatie in aanmerking zouden komen.”

Froukje: “Het voordeel van de regeling is dat scholen eindelijk bewuster worden. Als we tien jaar geleden adviseerden om CO2-stoplichtmeters toe te passen, dan zagen we nog wel eens dat de meters na verloop van tijd in een la verdwenen. Het negatieve signaal van de meter kon frustrerend zijn omdat structurele maatregelen uitbleven. Nu er een infectieziekte aan te pas komt is er een duidelijke vraag om monitoring van de CO2-concentratie. Het gaat nu direct om de gezondheid van de kinderen en het personeel.”

Lees het volledige artikel

 

Whitepaper

Een integrale aanpak leidt tot een gezonder en toekomstbestendiger onderwijsgebouw. Dat blijkt uit onderzoek dat Saint-Gobain samen met DGMR, NIBE bv en bba binnenmilieu bv heeft uitgevoerd. Lees er alles over in de whitepaper ‘Integrale aanpak voor een gezonder en toekomstbestendiger onderwijsgebouw’.

 

Kennisdocument

Om er voor te zorgen dat aanpassingen in het ventilatiesysteem daadwerkelijk het gewenste resultaat opleveren, is het belangrijk om gebouwprestaties voorafgaand, tijdens en na het bouwproces goed vast te leggen. Lees hier over in het door bba opgestelde kennisdocument voor Kenniscentrum RuimteOK ‘Vier adviezen om de prestatie van het ventilatiesysteem te borgen’. 

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Grip op de luchtkwaliteit in scholen

Luchtkwaliteit en ventilatie in scholen

Wij kunnen voor scholen en gemeenten niet alleen in kaart brengen waar het misgaat met het binnenklimaat. We kunnen ook begeleiding bieden in het verbeterproces en samen met de installateur een passend pakket aan concrete maatregelen voor u bepalen.

Luchtkwaliteit en ventilatie in scholen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.