DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Superhub Meerstad, duurzaam gebouwde landmark voor groene wijk

Superhub Meerstad, duurzaam gebouwde landmark voor groene wijk

‘Een spectaculaire supermarkt die je tijdens het winkelen zicht biedt op de omliggende natuur’. Zo omschrijft architectenbureau De Zwarte Hond de Superhub in het Groninger stadsdeel Meerstad. Het alzijdige houten gebouw is echter niet alleen een winkel, maar ook een landmark, een trefpunt en een voorbeeld van duurzaam bouwen én gebruiken.

Arjen Bakker  |  Bouwen in het Noorden  |  december 2022

Demontabel gebouw

Jean Frantzen: ‘Bij een gebouw als dit kijk je dan naar zaken als het gebruikscomfort: is de zoninstraling goed, zijn er geen koudevallen, hoe is de akoestiek? Het is best een grote hal, je wilt niet hebben dat bezoekers meteen wegrennen omdat ze gek worden van winkelkarretjesgeratel. We wilden op alle vijf thema’s van de certificeringsmethode GPR – energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde – naar een 8,5. Dat is superhoog, je kunt nergens iets laten liggen.

Qua materiaalgebruik is hout natuurlijk een goede keuze: de productie kost minder energie dan die van beton en staal en het slaat CO2 op. Een ander sterk punt is dat het gebouw gedemonteerd kan worden en elders opnieuw opgebouwd. Helaas moet er dan wel een nieuwe vloer komen, want voor de samenhang van het geheel was een stortvloer noodzakelijk. Zoiets wil ik voor een volgend project graag voorkomen, maar over het geheel genomen ben ik heel tevreden. Het gebouw levert zijn eigen energie op voor verwarmen, ventileren et cetera en ook een groot deel van het energiegebruik van de supermarkt.’

Lees het volledige artikel

 

Onze adviseurs

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.