DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Schoolvoorbeeld van duurzaamheid voor Amsterdamse scholen

Het schoolvoorbeeld van duurzaamheid voor Amsterdamse scholen

De gemeente Amsterdam bouwt de komende tien jaar negen tot dertig IKC’s in de Metropoolregio Amsterdam, in opdracht van de schoolbesturen en binnen een raamovereenkomst met de gemeente Amsterdam. Hiervoor komt de gemeente met een innovatieve aanbestedingsmethode, het Innovatiepartnerschap (IPS).

Sara van Wifferen   |   Schooldomein   |   mei 2023

Het schoolvoorbeeld van duurzaamheid Architect: rudy uytenhaak + partners architecten, Fotograaf: Pieter Kers

Duurzame schoolgebouwen

Om niet voor elk IKC opnieuw het wiel te hoeven uitvinden, koos de gemeente met deze nieuwe manier van aanbesteden drie consortia die in elk geval de eerste negen IKC’s realiseren. Het best beoordeelde consortium bestaat uit Hegeman Bouw & Infra, Rudy Uytenhaak +Partners architecten en ingenieurs en DGMR. De intensieve samenwerking tussen deze partijen leverde volgens de gemeente de beste aanbieding op; het schoolvoorbeeld.

Het consortium staat voor een uitdagende opdracht. Duurzaamheid, flexibiliteit en circulariteit zijn voor schoolbesturen steeds belangrijker. En een schoolgebouw moet ook bijdragen aan de gezondheid en het comfort van medewerkers en leerlingen. In dit ontwerp kan een schoolbestuur ervan uitgaan dat hun nieuwe schoolgebouw een hoge prestatie heeft op het gebied van milieu, energie en circulariteit. Bas Hasselaar van DGMR vertelt: “Wij maken hiervoor gezamenlijk een innovatief ontwerp en toetsen de haalbaarheid om het ontwerp en de oplossingen concreet te maken.”

Verbeterslag

“Het mooie van deze constructie is dat de verbeterslag blijft doorgaan. Los van precieze vorm en inhoud zie je welke technieken zich bewijzen en welke we verder moeten ontwikkelen. Wij maken nu bijvoorbeeld berekeningen op het gebied van daglicht en toetsen deze in een echt schoolontwerp. Deze ervaringen nemen wij mee in de verbetering van het concept. Alles wat wij leren nemen wij mee naar het volgende schoolgebouw. Daar ga je dan uit van bewezen technieken en dat maakt het proces sneller, beter en goedkoper.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Bas Hasselaar

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.