DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Omgevingswet: voorschriften voor aandachtsgebieden?

Omgevingswet: voorschriften voor aandachtsgebieden?

Naar verwachting treedt de Omgevingswet medio 2022 in werking. Voor externe veiligheid verandert daarbij de regelgeving. Rondom risicobronnen, zoals bedrijven met gevaarlijke stoffen, gasleidingen en drukke transportroutes voor gevaarlijke stoffen komen aandachtsgebieden.

Elias den Breejen  |  DGMR |   oktober 2021

Omgevingswet: voorschriften voor Aandachtsgebieden | DGMR Bron: informatiepunt Leefomgeving

Maatschappelijk belang

Gemeentes kunnen zelf vaak kiezen of zij voor deze aandachtsgebieden een voorschriftengebied vaststellen. Alleen voor zeer kwetsbare gebouwen, zoals tehuizen, zijn de voorschriften verplicht. Voor nieuwbouw in deze gebieden gelden hier specifieke maatregelen om gevaren van brand en explosies te beperken. Deze eisen zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Maar is het verstandig en rendabel om deze voorschriftengebieden vast te stellen?

De voorschriften vergemakkelijken de afweging om veiligheidsmaatregelen voor te schrijven en maken deze maatregelen concreet. Het is echter vanuit maatschappelijk belang niet altijd wenselijk om deze voorschriften op te leggen. Gemeenten zouden deze afweging moeten laten afhangen van de situatie ter plaatse en de beoogde functie van het gebied of het gebouw.

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Adriënne Maassen

Senior adviseur Industrie, verkeer en milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.