Gebouw en omgeving
“De vraag bij klimaatadaptatie is: hoe kunnen we ons op een veranderend klimaat voorbereiden? Adaptief zijn en reageren op de veranderingen”, stelt Mattijs Hehenkamp. Hij werkt als consultant Watermanagement bij Movares. Hij komt in de praktijk ook de term klimaatmitigatie tegen. “De termen lopen vaak door elkaar, maar bij mitigatie gaat het om het voorkomen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door CO2-uitstoot te verminderen. Bij adaptatie gaat het juist om meebewegen.”
Doede Wessels, adviseur Milieubeleid en ruimte bij DGMR, voegt nog een dimensie toe. “We moeten inderdaad flexibel zijn, reageren én inspelen op veranderingen. Vooraf vastgestelde maatregelen passen niet. Waterschappen waren eerst van de waterafvoer, terwijl ze nu moeten nadenken over het vasthouden van water. Voor goede oplossingen moeten we verder kijken. Voor projecten waarbij wij betrokken zijn, moet het gaan om gebouw én omgeving, om oplossingen die elkaar versterken.”
Redeneer niet vanuit de regels, maar vanuit de kansen. Nog te vaak vallen klimaatadaptieve oplossingen in de categorie lastig. Terwijl veel meer de noodzaak en de toegevoegde waarde voorop moeten staan, vinden beide adviseurs. “We moeten met elkaar zorgen voor de omgeving. Dat vraagt ook om experimenteren, want dat is adaptief en flexibel zijn. De (wettelijke) ruimte is er om een gebied en een gebouw te verrijken.”