DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Klimaatadaptatie is kans om omgeving te verrijken

Klimaatadaptatie is kans om omgeving te verrijken

Nederland kende dit jaar een warme zomer. De zon scheen volop, maar regen was er te weinig. Vorig jaar begon de zomer juist met grote wateroverlast in Limburg. “Hoe paradoxaal droogte en wateroverlast ook lijken, Nederland krijgt steeds vaker met extremen te maken”, aldus Mattijs Hehenkamp (Movares). “We moeten flexibel zijn en inspelen op veranderingen als deze”, zegt Doede Wessels (DGMR).

Erik-Jan van Pelt   |   Land+Water   |   oktober 2022

Bron: Movares

Gebouw en omgeving

“De vraag bij klimaatadaptatie is: hoe kunnen we ons op een veranderend klimaat voorbereiden? Adaptief zijn en reageren op de veranderingen”, stelt Mattijs Hehenkamp. Hij werkt als consultant Watermanagement bij Movares. Hij komt in de praktijk ook de term klimaatmitigatie tegen. “De termen lopen vaak door elkaar, maar bij mitigatie gaat het om het voorkomen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door CO2-uitstoot te verminderen. Bij adaptatie gaat het juist om meebewegen.”

Doede Wessels, adviseur Milieubeleid en ruimte bij DGMR, voegt nog een dimensie toe. “We moeten inderdaad flexibel zijn, reageren én inspelen op veranderingen. Vooraf vastgestelde maatregelen passen niet. Waterschappen waren eerst van de waterafvoer, terwijl ze nu moeten nadenken over het vasthouden van water. Voor goede oplossingen moeten we verder kijken. Voor projecten waarbij wij betrokken zijn, moet het gaan om gebouw én omgeving, om oplossingen die elkaar versterken.”

Redeneer niet vanuit de regels, maar vanuit de kansen. Nog te vaak vallen klimaatadaptieve oplossingen in de categorie lastig. Terwijl veel meer de noodzaak en de toegevoegde waarde voorop moeten staan, vinden beide adviseurs. “We moeten met elkaar zorgen voor de omgeving. Dat vraagt ook om experimenteren, want dat is adaptief en flexibel zijn. De (wettelijke) ruimte is er om een gebied en een gebouw te verrijken.”

Lees het volledige artikel

Beluister de podcast Klimaatadaptatie

Onze adviseurs

Doede Wessels

Adviseur milieu en ruimte

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.