DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Hoe gaan we hittestress tegen?

Hete zomers. Hoe gaan we hittestress tegen?

Nederland zucht onder hittegolven die records verbreken. De zomer is heter, langer en droger dan we ooit registreerden. En volgens de wetenschap is dit slechts een voorbode van wat we de komende jaren kunnen verwachten. Een verrassing is het niet; de afgelopen jaren stapelen warmterecords zich op. Vooruit kijken is daarom van belang. We kunnen in steden en wijken iets doen en in de toekomst hittestress voorkomen.

Bas Hasselaar | DGMR | 21 augustus 2018

Hittestress voorkomen? Kansen in toekomstige steden en wijken Bron: http://nieuws.weeronline.nl/extra-hitte-in-de-stad/

Hittestress goed te voorspellen

Hittestress voorkomen? Voor de korte termijn heeft de overheid een Nationaal Hitteplan opgesteld dat bij erg warm weer in werking treedt. Dit plan pakt het laaghangend fruit, zoals: veel drinken, luchtige kleding dragen en de gordijnen dicht houden. Interessant wordt het pas als we een schaalniveau of misschien zelfs twee hoger kijken: op gebouw- en wijkniveau. In de reeds bestaande gebouwde omgeving zijn de mogelijkheden beperkt, maar niet afwezig. Groene daken helpen tegen oververhitting, net als het zoveel mogelijk vergroenen van de openbare ruimte en tuinen.

Voor nieuw te ontwikkelen wijken ligt het anders. Hittestress blijkt heel goed te voorspellen, zodat we bij de ruimtelijke ontwikkeling ervan alvast kunnen voorsorteren. Zowel kwalitatief, door kennis en inzicht, als kwantitatief, zoals bijvoorbeeld via computersimulatie of gebouwenergieberekeningen. De uitkomsten hiervan zijn relevant bij het opstellen van een stedenbouwkundige plan of gebouwontwerp.

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Bas Hasselaar

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.