DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Het Groene Verpleeghuis wordt Texels duurzame hoogstandje

Het Groene Verpleeghuis wordt Texels duurzame hoogstandje

Een volledig duurzaam verpleeghuis, wat houdt dat in? Het consortium achter Het Groene Verpleeghuis op Texel staat voor de uitdaging om dat te ontdekken. Op basis van onder andere de WELL-principes moet een reeks aan ambities op het gebied van circulariteit, energie en gezondheid resulteren in een gezond en comfortabel gebouw voor cliënten én medewerkers.

Reinoud Schaatsbergen  |  Duurzaam Gebouwd Magazine  |  maart 2023

Het Groene Verpleeghuis op Texel Render: OostWest

Vernieuwbare materialen

Aan duurzaamheidsoplossingen geen tekort bij het Groene Verpleeghuis. Het gebouw krijgt een groendak waarop ‘een flink pak water’ kan worden opgeslagen. Het pand moet verder voldoen aan hoge ventilatie-, licht- en geluidseisen. Bovendien wordt een gezonde werk- en leefomgeving nagestreefd door specifieke ontwerpkeuzes, bijvoorbeeld het bevorderen van trapgebruik.

De insteek van het Groene Verpleeghuis is dat vernieuwbare materialen de voorrang krijgen. “Daar waar mogelijk behandelen we de muren bijvoorbeeld met leemstuc”, zegt Frantzen, “en hout behandelen we niet met lak, maar met olie, zodat de structuur kan blijven ademen. Dat past ook in de visie van Omring: voor de mensen die daar wonen moet de beleving van de ruimtes voelbaar zijn. Licht en schaduw zijn dan belangrijke elementen, maar ook geluiden van de natuur en de mate van luchtvochtigheid. Hout heeft dat effect: ruimtes worden niet te vochtig of te droog, wat schimmel voorkomt en akoestisch positief werkt. Bovendien zijn het relatief warme oppervlakten, dus qua straling heb je een veel prettigere ruimte.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.