DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Geef leerlingen een comfortabel klaslokaal

Geef leerlingen een comfortabel klaslokaal

Oververhitting in scholen, dat is toch vooral een probleem in de zomer? “Mijn ervaring is dat klachten vooral in het tussenseizoen voorkomen”, stelt Froukje van Dijken van bba binnenmilieu. Gertjan Verbaan van DGMR valt haar bij: “Kinderen ervaren hoge temperaturen in het lokaal vooral wanneer ze niet passen bij het koelere weer.” Hoe kunnen scholen voor hun leerlingen een aangenaam binnenklimaat creëren?

Erik-Jan van Pelt  |  Schooldomein  |  oktober 2021

Oververhitting in schoolgebouwen | DGMR

Hitte temperen

“Alles begint met een goede buitenzonwering. Zo’n eenvoudige maatregel zien we helaas niet altijd terug. Goede ventilatie is niet alleen voor een gezonde luchtkwaliteit belangrijk, maar ook om overtollige warmte af te voeren. Wat toch vaak mist, is goede spuiventilatie. Te openen ramen zorgen voor koeling met de frissere buitenlucht, maar dan moet het lokaal ze wel hebben. Bij voorkeur een mix van klepramen, hoog in het lokaal voor gebruik op koudere dagen, en lage ramen dicht bij de leerlingen voor een verkoelend briesje in de zomer, zoals het PvE Frisse Scholen voorschrijft”, vertelt Froukje van Dijken.

Adaptieve koeling, te openen ramen, ventilatie. Gertjan daagt scholen uit om breder te kijken. Hitte in schoolgebouwen kan op meer manieren getemperd worden. “Wat staat er bijvoorbeeld om het gebouw heen? Groen op het schoolplein geeft verkoeling. En denk bij de bouw van een nieuwe school aan de oriëntatie van de lokalen, overstekken die direct zonlicht weren. Kies ook niet alleen voor isolatie, maar kijk naar het warmte-accumulerend vermogen van materialen. Dek bijvoorbeeld niet al het beton af met systeemplafonds. Beton absorbeert de warmte.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Grip op de luchtkwaliteit in scholen

Luchtkwaliteit en ventilatie in scholen

Wij kunnen voor scholen en gemeenten niet alleen in kaart brengen waar het misgaat met het binnenklimaat. We kunnen ook begeleiding bieden in het verbeterproces en samen met de installateur een passend pakket aan concrete maatregelen voor u bepalen.

Luchtkwaliteit en ventilatie in scholen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.