DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Daglicht is gezond

Daglicht is gezond

De dagen worden korter, maar de vooruitzichten zijn goed, want na de Omgevingswet komen er ook nieuwe daglichteisen. Hoe hou je daar in een ontwerp rekening mee? Om de bouwwereld voor te bereiden is er een NPR 4057 [1] verschenen met daarin de nodige voorbeelden. In dit artikel lichten we toe wat de eisen zijn, wat je kunt met de NPR en kijken we naar de mogelijke effecten.

Bouwfysica  |  2 – 2022

Ontwerpen met daglicht | Daglicht gebouw | DGMR

Waarom daglicht?

Daglicht is niet voor niets onderdeel van het thema gezondheid in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Zeker nu we de afgelopen twee jaar vaker binnen hebben gezeten, is voldoende daglicht van belang. Maar vergeet ook weer terug op kantoor niet even dat lunchrondje te maken om wat extra vitamine D te tanken in de buitenlucht. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt ook hoe belangrijk daglicht is voor de gezondheid van de mens. Het heeft effect op ons bioritme, onze energie, onze ogen en hersenen.belangrijk daglicht is voor de gezondheid en het welbevinden van de mens.

Daglicht is gezond

De daglichtfactor is een nieuw recept voor een goede daglichtkwaliteit. In de Europese norm NEN EN 17037 [3] is dat gedefinieerd als de minimale streefdaglichtfactor DT in 50% van de ruimte. Met de juiste software is het makkelijk om snel een daglichtsimulatiemodel te maken. Er zijn nu al diverse tools beschikbaar, en dat zal komende jaren alleen maar meer worden

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.