DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/CNOSSOS – de nieuwe rekenmethode voor geluidkartering

CNOSSOS - de nieuwe rekenmethode voor geluidkartering

Vanaf 2022 rekent heel Europa met CNOSSOS, de nieuwe rekenmethode geluid. Wat zijn de verbeteringen, verschillen en aandachtspunten? Zijn de resultaten wel toepasbaar voor strategisch beleid?

Tim Vergoed, Rob Witte  |  Geluid |   september 2021

Hinder door trillingen

Grote verschillen

In 2016 is in opdracht van het RIVM door verschillende ingenieursbureaus onder leiding van DGMR onderzoek gedaan naar de brede toepassing van CNOSSOS in Nederland. De vraag was of CNOSSOS het RMG-2012 en de HMRI kon vervangen. Eén van de grote verschillen tussen CNOSSOS en de Nederlandse rekenmethode wordt veroorzaakt door de bodemdemping. Met name voor de frequenties onder de 1000 Hz octaafband worden grote verschillen tot wel 18 dB gevonden. Dit heeft de grootste gevolgen voor goederenlijnen van spoorwegen, industrie met laagfrequente bronnen en wegen met geluidsschermen.

Exact 20 jaar na de invoering van de European Noise Directive gaat heel Europa met dezelfde rekenmethode aan de slag. Dat biedt kansen om een betere vergelijking te maken tussen de lidstaten onderling. Echter, het maken van een vergelijking tussen de karteringsronden 2017 en 2022 binnen Nederland is door de wijziging eigenlijk niet mogelijk.

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Mark Bakermans

Senior adviseur Industrie, Verkeer en Milieu

Adriënne Maassen

Senior adviseur Industrie, verkeer en milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.