DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Onderzoek rekenmodel CNOSSOS

Onderzoek rekenmodel CNOSSOS

In opdracht van het RIVM doet DGMR onderzoek naar de effecten van de mogelijke implementatie van CNOSSOS, de Europese rekenmethode voor geluid.

Onderzoek mogelijkheden CNOSSOS | DGMR

In opdracht van het RIVM doet DGMR onderzoek naar de effecten van de mogelijke implementatie van CNOSSOS, de Europese rekenmethode voor geluid, voor het Nederlandse juridisch kader voor de toetsing van geluid van auto’s, spoorwegvoertuigen en industrie.

De huidige rekenmethoden voor weg-, spoor- en industriegeluid worden vervangen door de Europese methode die in 2015 is vastgesteld. Het RIVM wil weten wat de consequenties voor de Nederlandse situatie zijn als CNOSSOS wordt ingevoerd. Wat zijn de verschillen? En vooral: hoe verhoudt deze methode zich tot de werkelijkheid? DGMR onderzoekt of CNOSSOS alle rekenmethoden kan vervangen, ook voor onder andere vergunningverlening en bestemmingsplannen. Daarnaast is DGMR ook lid van begeleidingsgroepen die door RIVM zijn ingesteld. 

Beter vergelijkbaar

Al vele jaren werken de Europese landen aan een rekenmodel voor geluid dat gebruikt kan worden om de zogenoemde END-geluidskaarten te maken. Na researchprojecten als HARMONOISE en IMAGINE, waaraan DGMR ook meewerkte, is er nu een rekenmethode die weliswaar vereenvoudigd is maar een duidelijke bron heeft bij deze Europese research projecten. Deze Europse rekenmethode CNOSSOS moet ervoor gaan zorgen dat uitkomsten per land en per stad beter met elkaar vergelijkbaar zijn.

Geomilieu

Om deze rekenresultaten met elkaar te vergelijken breidt DGMR haar softwaresysteem Geomilieu nu uit met de volledige CNOSSOS-methodiek voor wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai. 

Resultaten

Eind 2017 moeten de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zodat RIVM een besluit kan nemen of CNOSSOS alle nationale rekenmethoden vervangt of alleen geschikt is voor het maken van END-geluidskaarten. Voor 2022 en daarna moeten deze geluidskaarten in ieder geval berekend zijn met CNOSSOS.

 

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!