DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Is de circulaire economie meetbaar?

Is de circulaire economie meetbaar?

Meer aandacht voor beheer & onderhoud, monitoring en een bewuste gebruiker kan de komende jaren het verschil gaan maken.

Nederland circulair in 2050 | DGMR

Duurzaamheid kent na jarenlange ontwikkeling inmiddels een aantal meetmethoden. Bijna 20 jaar geleden ingezet door onder andere Rijksvastgoedbedrijf en DGMR met Greencalc, waarin naast energie ook materiaal- en watergebruik werd gekwantificeerd. Deze 3 thema’s zijn verder verbreed met duurzaamheidscertificaten als GPR en BREEAM, waarbij het behalen van de hoogste score steeds meer een wedstrijd is geworden.

Het verschil maken

"Het plafond is aangetikt door The Edge met BREEAM Outstanding. We zien nog steeds dat de focus vooral op energie ligt, met nul op de meter (NOM) en energieneutrale of zelfs energieleverende gebouwen tot gevolg. Tussen theorie en praktijk ligt nog wel een gat, maar meer aandacht voor beheer & onderhoud, monitoring en een bewuste gebruiker kan de komende jaren het verschil gaan maken.

Producten vergelijken

DGMR koppelt de praktijkervaring uit de afgelopen 20 jaar aan een uitgebreider materialenmodel, zodat we aan de hand van MPG 2.0 straks ook producten met elkaar kunnen vergelijken. Daarmee zijn we er nog niet. Circulariteit is (nog) niet goed meetbaar, maar de ontwikkelingen gaan snel. Daarnaast blijft het ook een kwestie van gezond verstand en een goede afweging."

Lees het volledige artikel Is de circulaire economie meetbaar? 

 

BSH - Park 2020, Hoofddorp

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Jean Frantzen

Adviseur Duurzaamheid en Gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!