DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/‘Brandveiligheid kun je niet aan de markt overlaten’

‘Brandveiligheid kun je niet aan de markt overlaten’

Nederland loopt achter op het gebied van kennis over brandveiligheid, betoogt Johan Koudijs in dit opiniestuk. Hij pleit voor een nieuw nationaal kenniscentrum.

Johan Koudijs  |  Het Parool  |   23 augustus 2019

Column van Johan Koudijs in het Parool Bron: Het Parool

Kennis over brandveiligheid

“In een artikel op 13 augustus jl. in het Parool spreekt Vanessa Koomen, manager risicobeheersing van brandweer Amsterdam-Amstelland, de wens uit eerder aan tafel te willen zitten met de ontwikkelaars van hoogbouw. Ze valt Esther Lieben, portefeuillehouder incidentbestrijding van Brandweer Nederland bij, die in het AD van 2 augustus jongstleden in krassere bewoordingen stelde dat hoogbouw niet brandveilig is, mede doordat we niet goed anticiperen op nieuwe ontwikkelingen.

Wat deze brandweervrouwen eigenlijk vaststellen, is dat we in Nederland een structureel gebrek aan aandacht hebben voor het ontwikkelen van kennis over brandveiligheid. Al meer dan 25 jaar loopt Nederland achter op dit ­gebied. We moeten nu onze kennis uit het ­buitenland halen en het lijkt wel of niemand dat erg vindt.

Willen we in Europa weer meetellen en – nog veel belangrijker – goed ­ kunnen samenwerken, dan moeten we investeren in kennis. Er moet in Nederland één (universitair) kenniscentrum komen, waarin brandweer, ­wetenschap en markt samenwerken aan onderwijs en onderzoek.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Johan Koudijs - DGMR

Johan Koudijs

Adviseur brandveiligheid

Een gezond gebouw met WELL

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Ambities om uw gebouw gezond te maken? De WELL Building Standard is een krachtig middel om een gezonde werkomgeving te creëren. Met als doel om de gezondheid en productiviteit van gebouwgebruikers te bevorderen. DGMR is de eerste WELL Performance Testing Organization van Europa.

Groene werkomgeving in EDGE Olympic

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.